Η μάχη για την ενέργεια

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς βρίσκεται προ των πυλών η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Στην Ελλάδα παραμένουν υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού κολοσσού στο φυσικό αέριο Gazprom, που έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον. Οι Ρώσοι πιέζουν και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο διαγωνισμός θα είναι ένα κρας-τεστ για περαιτέρω ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, που πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψη του στη χώρα μας τους τελευταίους δύο μήνες. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom αναμένεται να έχει επαφές προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες και να κλείσουν οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, καθώς στις 29 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα οι πέντε φορείς, που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές και δίνουν το παρών στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι: η Gazprom για την ∆ΕΠΑ, η Μ&Μ GasCo για την ∆ΕΠΑ, η Negusneft (Sintez Group) για την ∆ΕΠΑ και τον ∆ΕΣΦΑ, η PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον ∆ΕΣΦΑ και η Socar για τον ∆ΕΣΦΑ.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να είναι η αξιολόγηση που θα έχει πρόταση της ρωσικής εταιρείας από την Κομισιόν. Ειδικότερα παραμένει ο “σκόπελος

Σχετικά άρθρα