Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>800 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, κομμένος σε μεγάλες μπουκιές</li>
<li>1/2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι</li>
<li>1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για το σερβίρισμα</li>
<li>2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες</li>
<li>3 – 4 μέτριες ντομάτες ώριμες αλλά σφικτές, ψιλοκομμένες</li>
<li>4 – 5 μέτριες πατάτες (περίπου 1 κιλό), κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια</li>
<li>1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη</li>
<li>1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί ή τσίπουρο</li>
<li>1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα</li>
<li>φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap"> </div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 10'</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 35' – 40'</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span><span>Βάζουμε τα κομμάτια του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με άφθονο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και τα τρίβουμε ελαφρώς με το χέρι. Αφήνουμε κατά μέρος.</span></p>
<p> </p>
<p>Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό το πολύ (δεν πρέπει να μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει). Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, για άλλα 5 – 6 λεπτά, ώσπου το μείγμα να αρχίσει να δένει. Ρίχνουμε τις πατάτες, την κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το κρασί.</p>
<p> </p>
<p>Το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 περίπου λεπτά. Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, σε μονή στρώση, πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Δεν ανακατεύουμε ξανά!</p>
<p> </p>
<p>Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά ή ώσπου να τρυπιούνται εύκολα οι πατάτες με το πιρούνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μυρωδικό που θέλουμε, περιχύνουμε με τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Συνοδεύουμε με</span></span><span>Αν δεν ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρύας σταρένιας μπίρας, τότε διαλέγουμε μια αρωματική ρετσίνα!</span></p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet simple_rhomb"><span class="bittersweet">Συμβουλή</span></span><span>Στην αγορά βρίσκουμε έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, χωρίς δέρμα, που πωλείται τεμαχισμένος σε συσκευασίες των 800 – 900 γρ. Αν παρ' όλα αυτά προτιμάμε να αγοράσουμε παστό μπακαλιάρο που δεν έχει ξαλμυριστεί, τον βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, με το δέρμα προς τα πάνω και τον αφήνουμε για 24 ώρες στο ψυγείο. Αλλάζουμε το νερό περίπου κάθε 6 ώρες.</span></p>
<p><span><br /></span></p>
<p><span><br /></span></p>
<p><span><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></span></p>
<p><span><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα