Κίνδυνος για τα νεογέννητα που κοιμούνται με τους γονείς

Τα νεογέννητα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου ακόμα και αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Ο κοινός ύπνος γονέων-βρεφών γίνεται ολοένα συνηθέστερος, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις προς τους γονείς να κοιμίζουν τα μωρά σε μία κούνια δίπλα στο κρεβάτι τους και όχι μαζί τους – ιδίως εάν είναι καπνιστές, πότες ή κάνουν χρήση ουσιών.

Ωστόσο η νέα μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα, δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος για τα μωρά, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής των γονέων.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος να χάσει ένα μωρό τη ζωή του από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου ήταν τριπλάσιος σε όσα κοιμόντουσαν μαζί με τους γονείς τους απ’ ό,τι μεταξύ όσων κοιμόντουσαν στην κούνια τους, ακόμα και αν κανένας από τους γονείς δεν κάπνιζε, δεν έπινε και δεν έκανε χρήση ουσιών.

Ήταν επίσης αυξημένος ακόμα και στα μωρά που θήλαζαν, και τα οποία θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο.

Οι ερευνητές λένε πως μια πιθανή αιτία του αιφνιδίου θανάτου είναι ο πνιγμός, ο οποίος είναι πιθανότερος στα μωρά ηλικίας κάτω των 3 μηνών, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των θυμάτων του συνδρόμου.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση “BMJ Open

Σχετικά άρθρα