Μανιάτικη μπακαλιαρόσουπα

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>800 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος, σε μεγάλα κομμάτια</li>
<li>8 πατάτες μέτριες, σε μέτριους κύβους</li>
<li>4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα</li>
<li>2 – 3 μέτρια καρότα, σε μέτριες ροδέλες</li>
<li>150 ml ελαιόλαδο</li>
<li>xυμός από 1 λεμόνι</li>
<li>1 κουτ. σούπας αλεύρι</li>
<li>φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong>Για το αυγολέμονο</strong></p>
<ul>
<li>2 αυγά</li>
<li>χυμός από 1 λεμόνι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 30΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 30΄-35΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span>Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να υπερκαλύπτονται τα λαχανικά κατά 3 – 4 εκ. και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 – 30 λεπτά (από την ώρα του βρασμού), μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πιπέρι, ανακινούμε ελαφρώς την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά μέχρι να γίνει το ψάρι.</p>
<p> </p>
<p><span>Σε ένα βαθύ πιάτο διαλύουμε το αλεύρι με λίγο ζεστό νερό ή ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε πολύ καλά να μη σβολιάσει και περιχύνουμε τη σούπα με το μείγμα. Σείουμε την κατσαρόλα να πάει παντού, την αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από την εστία.</span></p>
<p> </p>
<p><span class="simple_rhomb"><span><strong>Αυγολέμονο</strong></span></span><span>Σε δύο μπολ χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και, αφού ενωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το λεμόνι. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και με σιγανή ροή τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ καλά για να μην κόψει. Οταν το μείγμα των αυγών έχει ζεσταθεί πολύ καλά, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε έτσι ώστε να πάει παντού. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη ζεστή εστία και, μόλις πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε και σερβίρουμε.  </span></p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet simple_rhomb">Λίγα λόγια για τη συνταγή</span><span>Στη Μάνη τον παστό μπακαλιάρο τον κάνουν, πέρα από τηγανητό ή πλακί, και σούπα, κάτι που δεν πολυσυνηθίζεται σε άλλα μέρη της χώρας. Ενδιαφέρον έχει η προσθήκη αλευριού που συμβάλλει στο να μην κόψει το αυγολέμονο. </span></p>
<p><span><br /></span></p>
<p><span><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></span></p>
<p><span><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα