Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Πώς να προστατεύσετε τα γόνατά σας
Πώς να προστατεύσετε τα γόνατά σας thumbnail

Πώς να προστατεύσετε τα γόνατά σας


Από τον Δημήτριο Α. Νικολάου MSc Φυσιοθεραπευτής


 
Τα γόνατα αποτελούν τη μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Αν και δε μας επιτρέπεται να χαρακτηρίσουμε κάποια άρθρωση πιο σημαντική, σε σύγκριση με άλλες, τα γόνατα επιτελούν τρομερά σημαντική λειτουργία. Οι κινήσεις που εκτελούνται μέσω της συνεισφοράς των γονάτων είναι ιδιαιτέρως σημαντικές σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να προστατεύουμε τα γόνατά μας από τραυματισμούς και λοιπές δυσμενείς καταστάσεις. Για να το πετύχουμε αυτό δεν πρέπει να αποφεύγουμε δραστηριότητες. Αντιθέτως συμμετέχοντας σε κατάλληλες δραστηριότητες όπως π.χ. ένα πρόγραμμα άσκησης, ή προσέχοντας χαρακτηριστικά του σώματός μας όπως το σωματικός μας βάρος μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή που δε θα χαρακτηρίζεται από ενοχλήσεις ή ενδεχομένως πόνους στην περιοχή των γονάτων και κατ’ επέκταση στο υπόλοιπο των ποδιών. Εν συνεχεία ακολουθούν έξι απλοί τρόποι – “tips” ώστε να μη μας “γονατίσουν” οι πόνοι. 1. Ασκήσεις διατήρησης/βελτίωσης της ελαστικότητας (“Stretching”). Το λεγόμενο ζέσταμα αποτελείται από διατατικές ασκήσειςοι οποίες έχουν σα σκοπό τη διατήρηση και αν είναι δυνατό τη βελτίωση της ελαστικότητας των διαφόρων μυϊκών ομάδων. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζεται η επαρκής αιμάτωση των συσχετιζόμενων ανατομικών περιοχών καθώς και η αποφυγή τραυματισμών, μέσω της μείωσης της πίεσης που εναποτίθεται στις διάφορες ανατομικές περιοχές.


2. Διατήρηση ικανοποιητικού σωματικού βάρους. Το υπερβολικό βάρος επιφέρειαντίστοιχη επιβάρυνση στις διάφορες αρθρώσεις του σώματος, κυρίως αυτές που βρίσκονται στα κάτω άκρα. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης διαφόρων κινήσεων που “περιγράφουν” τη καθημερινότητά μας (π.χ. έγερση από κάθισμα, ανεβοκατέβασμα σκάλας κ.λ.π.) διάφορες ανατομικές δομές του σώματος δέχονται τρείς με πέντε φορές παραπάνω το βάρος του ανθρώπου. Αντίστοιχα το υπερβολικό σωματικό βάρος ενδέχεται να αποτελέσει αιτία καθώς και να επιταχύνει την εκδήλωση εκφυλιστικών παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ολοκληρώνοντας την αναφορά στη σημασία διατήρησης ενός ικανοποιητικού σωματικού βάρους, αξίζει να σημειωθεί η περιγραφή του Δρ. G. Westrich (Ορθοπεδικού χειρούργου/διευθυντή της έρευνας αντικατάστασης αρθρώσεων, Νέα Υόρκη) η οποία εξηγεί πως για κάθε κιλό που χάνουμε η πίεση στα γόνατα μειώνεται κατά τρία κιλά ενώ αντίστοιχα στα ισχία παρατηρείται μείωση έξι κιλών.Αυτό που οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στον ασθενή σε περίπτωση που μιλάμε για μια εκφυλιστική νόσο είναι πως η μείωση του βάρους θα συνεισφέρει να μειωθεί ο πόνος καθώς και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη. Οι βλάβες που εντοπίζονται στις αρθρώσεις δεν μπορούν να “εξαφανιστούν”


3. Η σημασία του πόνου κατά την άσκηση.Όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας έχουμε βιώσει την εμπειρία του πόνου. Στους διαφόρους επαγγελματίες υγείας ο πόνος φαντάζει ως ένας πολύτιμος σύμμαχος λόγω της ιδιαίτερης διαγνωστικής του σημασίας.  Όταν λοιπόν κατά τη διάρκεια της άσκησης (ή ενδεχομένως μετά την ολοκλήρωσή της) παρατηρείται πόνος, αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να αξιολογείται με ιδιαίτερη προσοχή και να μην υποτιμάται. Κόπωση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκγύμνασης είναι ένα φυσιολογικό και συνάμα επιθυμητό φαινόμενο καθώς αποτελεί ένα αντικειμενικό κριτήριο ότι η άσκηση που πραγματοποιήθηκε ήταν σωστή στην εκτέλεσή της. Σε περίπτωση που υπάρξει πόνος και εμείς επιμείνουμε και δε σταματήσουμε άμεσα, θα οδηγηθούμε σε ένα πιθανό τραυματισμό.


4. Ασκήσεις βελτίωσης δύναμης/αντοχής (Ασκήσεις ενδυνάμωσης). Οι ασκήσεις αυτής της κατηγορίας, πραγματοποιούνται ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή βελτίωση ή διατήρηση της μυϊκής δύναμης/αντοχής. Μιας και λόγος γίνεται για τα κάτω άκρα, η σωστή προσκόλληση σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων θα επιφέρει ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης κατά την εκτέλεση των διαφόρων κινήσεων καθώς και σημαντική διαφορά σε διάφορες παραμέτρους όπως η ισορροπία. Οι βασικές μυϊκές ομάδες στα κάτω άκρα που χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας κατά την εκτέλεση του προγράμματος ενδυνάμωσης είναι ο τετρακέφαλος μηριαίος, οι ισχιοκνημιαίοι, οι απαγωγείς/προσαγωγείς καθώς και οι μυς της περιοχής της γάμπας/αστραγάλου. Αν και η εκγύμναση των γλουτιαίων θα σας “δώσει” καλοσχεδιασμένα οπίσθια, θα βοηθήσει με τη σειρά της στην βελτίωση των προαναφερθέντων.


5. Σωστή βάδιση/Σωστό τρέξιμο. Σε περίπτωση που ο/η ασκούμενος/ασκούμενη στο παρελθόν παρουσίασε διάφορης λογής πόνους στην περιοχή των γονάτων, ένας σωστός τρόπος βάδισης καθώς και τρεξίματος, “μακριά” από υπερβολικούς κραδασμούς και ανώμαλες επιφάνειες είναι προτιμότερο. Στη περίπτωση που ερωτήματα γεννώνται σχετικά με το τι είναι η σωστή βάδιση ή πως θα μπορέσετε να υιοθετήσετε ένα σωστό τρόπο τρεξίματος, ένας φυσιοθεραπευτής δύναται να αξιολογήσει τον τρόπο βάδισής σας, να εντοπίσει λανθασμένες συνήθεις και να διορθώσει τα “μελανά σημεία”. Αντίστοιχα θα σας κατευθύνει κατά την προσπάθεια να συνεχίσετε την ενασχόληση με τα τρέξιμο δίχως ενοχλήσεις ή πόνους.


6. Αποφυγή ψηλών υποδημάτων. Αν και αρκετές γυναίκες αρέσκονται στη χρήση υποδημάτων που χαρακτηρίζονται από ψηλά τακούνια, αυτά με τη σειρά τους επιφέρουν πολλά προβλήματα στα κάτω άκρα. Πέρα από μυϊκά προβλήματα κυρίως στα κάτω άκρα και πόνους σε διάφορες περιοχές του σώματος, συναντώνται πολλά προβλήματα στην ισορροπία της ενδιαφερομένης. Η χρήση υψηλού τακουνιού σε συνδυασμό με ένα αδύναμο αστράγαλο αυξάνει τη πιθανότητα για διάστρεμμα και ενδεχομένως πτώση.


Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι το σώμα μας έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να “αναζητά” την κίνηση. Άρα η απάντηση στο ερώτημα “πώς μπορώ να προστατεύσω τα γόνατά μου” βρίσκεται στη σωστή χρήση και συντήρηση της άρθρωσης μακριά από υπερβολές. Η ύπαρξη προσκόλλησης σε ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ελαστικότητα και τη δύναμη των γονάτων μας. Κατά τη γυμναστική αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να αποκωδικοποιούμε τα σημάδια του σώματός μας – σε περίπτωση ύπαρξης πόνου ή άλλου δυσάρεστου περιστατικού σταματάμε την άσκηση, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω τραυματισμό. Κατά τις καθημερινές μας συνήθειες επιλέγουμε σωστά υποδήματα ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουμε δραστηριότητες που π.χ. χαρακτηρίζονται από κραδασμούς που κουράζουν και φθείρουν τα γόνατά μας.


 


 


Δημήτριος Α. Νικολάου


MSc. Φυσιοθεραπευτής


Τρόποι επικοινωνίας: τηλ – 6944741702


Email – dimitrisn91@gmail.com


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X