Ο πόλεμος της καλύβας στον Έβρο

Οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου διχάζουν τους κατοίκους του ακριτικού νομού για τρίτη φορά από το 2002. Μετά τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων που ζητούν την προστασία του βιότοπου, οι ψαράδες, οι κτηνοτρόφοι, ακόμη και οι κυνηγοί που ζουν ή φιλοξενούνται στις αυτοσχέδιες καλύβες εδώ και δεκαετίες καλούνται να τις εγκαταλείψουν.

Από τη μία, είναι οι χρήστες των παραπηγμάτων που άρχισαν να κατασκευάζονται στις όχθες του Έβρου ήδη από τη δεκαετία του 1950 και φτάνουν σήμερα τα 168. Σε αυτά και σήμερα διαβιούν χειμώνα-καλοκαίρι μερικές εκατοντάδες ακριτών: κάποιοι ζουν μόνοι τους και άλλοι με τις οικογένειες τους. Εκεί ορισμένοι αποθηκεύουν απλά τα αλιευτικά εργαλεία τους πριν ξανοιχτούν στο Θρακικό Πέλαγος.

Από την άλλη είναι οι φωνές οικολόγων που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παράνομες κατασκευές και υπεραμύνονται της εφαρμογής της Συνθήκης Ραμσάρ για την προστασία του ποταμού και του φυσικού πλούτου του. Οικολόγοι άλλωστε, κατήγγειλαν πριν από 11 χρόνια την αυθαίρετη δόμηση, οπότε οι εισαγγελικές αρχές ανέλαβαν να διερευνήσουν την υπόθεση.

Στα επόμενα χρόνια επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, που ωστόσο ουδέποτε κοινοποιήθηκαν, προκλήθηκε κοινωνική αντίδραση αλλά τα παραπήγματα παρέμειναν. Τώρα, η πρόσφατη απόφαση του αντιεισαγγελέα Εφετών Θράκης να γκρεμιστούν προσεχώς 120 καλύβες βάζει και πάλι φωτιά στην τοπική κοινωνία καθώς το Δασαρχείο ήδη παρέδωσε τις ειδοποιήσεις για την κατεδάφιση μέσα σε πέντε ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα