Ενέργεια… από ληγμένα τρόφιμα

Ενέργεια από ληγμένα τρόφιμα παράγουν δυο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα inhabitat.com, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Ralphsκαι Food 4 Less, που ανήκουν στον όμιλο Kroger Co., ανακοίνωσαν την έναρξη συνεργασίας με την ενεργειακή εταιρεία FEED Resource Recovery, με στόχο την αξιοποίηση των ληγμένων και αλλοιωμένων προϊόντων που δεν διαθέτουν στους πελάτες τους.

Οποιοδήποτε προϊόν δεν μπορεί να πουληθεί ή να δοθεί σε ιδρύματα, θα μετατρέπεται σε καθαρή ενέργεια, η οποία θα τροφοδοτεί το δίκτυο διανομής στην πόλη Κόμπτον στην Καλιφόρνια.

Η διαδικασία θα γίνεται ως εξής: τα καταστήματα των δυο σούπερ μάρκετ θα συλλέγουν σε δοχεία τα αλλοιωμένα τρόφιμα, τα οποία θα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας FEED Resource Recovery.

Εκεί θα διοχετεύονται σε μια ειδική συσκευή άλεσης που αφαιρεί τις συσκευασίες, το αλουμίνιο ή το γυαλί, αφήνοντας μόνο το οργανικό υλικό.

Τα υπολείμματα στη συνέχεια θα αναμειγνύονται με λύματα από το γειτονικό τυροκομείο, αποκτώντας την τέλεια σύσταση για τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης και τελικώς την παραγωγή βιοαερίου.

Το βιοαέριο θα τροφοδοτεί μικρογεννήτριες και λέβητες, ενώ τα υποπροϊόντα της διαδικασίας θα μετατρέπονται σε λίπασμα, οπότε δεν θα υπάρχουν απόβλητα.

Εκτιμάται ότι η μέθοδος θα μειώσει τα απόβλητα των καταστημάτων κατά 150 τόνους ημερησίως, με παράλληλη παραγωγή 13 εκατ. KW ενέργειας, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των ενεργειακών αναγκών του κέντρου διανομής των δυο αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα