Τουρκία: Έκλεισε η τελευταία συνοριακή διάβαση που ελέγχεται από τον Άσαντ

Η Τουρκία έκλεισε σήμερα την τελευταία συνοριακή διάβαση με τη Συρία που ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας στη μεθόριο μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή.

Πενήντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στην πόλη Ρεϊχανλί στις 11 Μαΐου, εντείνοντας τους φόβους ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα συμπαρασύρει και τις γειτονικές χώρες. Η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις αλλά το συριακό καθεστώς αρνείται κάθε ανάμιξή του στην επίθεση αυτή.

Ο υπουργός Τελωνείων Χαγιάτι Γιαζιτζί δήλωσε ότι το πέρασμα Γιαϊλανταγί, που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από το Ρεϊχανλί, θα παραμείνει κλειστό για έναν μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιτρέπεται να περνούν στο τουρκικό έδαφος μόνο Τούρκοι ή υπήκοοι άλλων χωρών, όχι όμως και Σύροι. Θα απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να περνά από την Τουρκία στη Συρία.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μεθοριακή διάβαση είχε κλείσει μετά την επίθεση ώστε να εμποδιστούν οι δράστες να διαφύγουν στη Συρία.

Άλλος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι στο διάστημα που θα παραμείνει κλειστή θα δοθεί χρόνος ώστε να τοποθετηθούν μηχανήματα εντοπισμού εκρηκτικών μηχανισμών στη διάβαση.

Το Γιαϊλανταγί είναι το μοναδικό από τα μεθοριακά περάσματα που ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, αφού όλες οι άλλες διαβάσεις βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 18 Τούρκους για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Ρεϊχανλί και έχουν απαγγείλει επισήμως κατηγορίες σε 12 από αυτούς, μεταξύ των οποίων και στον ιδιοκτήτη των παγιδευμένων αυτοκινήτων. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ορισμένοι από τους δράστες μετά τις επιθέσεις ταξίδεψαν στο Γιαϊλανταγί, σε μια προσπάθεια να ξεγλιστρήσουν στη Συρία.

Σχετικά άρθρα