Σε λάθος δρόμο

Διαβάζοντας αυτή την πρόταση, καταλαβαίνεις όλα τα δεινά που περνά σήμερα ο ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης δεν υποσχέθηκε να φτιάξει την Μπαρτσελόνα, ίσα ίσα. Εβγαλε μια διάγνωση σύμφωνα με την οποία ακόμα και αν είχε την Μπαρτσελόνα δεν θα κατάφερνε τίποτα. Πράγμα που σημαίνει ότι η προσοχή του δεν αφορά τα αμιγώς αγωνιστικά, αλλά το παραποδόσφαιρο. Αντιμετωπίζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο υπό αυτό το πρίσμα ο Σαββίδης πήρε άριστα. Αλλά ο ΠΑΟΚ του δεν βλέπεται.

Μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη μετράνε ως επιτυχίες του Σαββίδη καμιά δεκαπενταριά σφυρίγματα που πήρε η ομάδα από διαιτητές (ειδικά μέσα στην Τούμπα). Μετράνε επίσης η μετατροπή της τιμωρίας του Σαλπιγγίδη από έξι σε μια αγωνιστική. Μετράνε ότι ο Σπάθας δεν τόλμησε να «φάει» τον ΠΑΟΚ στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, χάρη στην ανακοίνωση που έβγαλε η ΠΑΕ πριν από το δεύτερο ημιτελικό. Μετράνε και την απόλυση του Γιώργου Δώνη – μερικοί πιο φανατικοί χαίρονται και γιατί ο ΠΑΟΚ αρνείται να του καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση. Ολα αυτά όμως, δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τα αγωνιστικά του ποδοσφαίρου. Ο Σαββίδης με το καλημέρα έχει δείξει πως αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο με όρους της δεκαετίας του ’80: φασαρία για τη διαιτησία, τσαμπουκάδες, απόλυτη άγνοια ή ασχετοσύνη για τα αγωνιστικά. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Πρόβλημα

Οταν απέλυσε τον Δώνη είχα επισημάνει ότι ο προπονητής ήταν το τελευταίο από τα προβλήματα του ΠΑΟΚ. Ο Δώνης, τηρουμένων των αναλογιών, δεν τα πήγε κι άσχημα. Εβγαλε δεύτερη μία ομάδα που έχει χειρότερο υλικό από τον Αστέρα Τρίπολης και ίσως και από τον Ατρόμητο. Εχασε μια πρόκριση στον τελικό στην Τρίπολη, αλλά από ένα αντίπαλο με παίκτες με προσωπικότητα. Ετρεξε ένα καλό σερί στο τέλος παρά τις δυσκολίες που του δημιούργησε η απόφαση της αποπομπής του Γκαρσία, απόφαση που πήρε φυσικά με τις ευλογίες του μεγαλομετόχου, που, όπως μαθαίνω, τον ρωτούσε γιατί χρησιμοποιεί έναν ποδοσφαιριστή που «περπατάει στο γήπεδο». Ο ΠΑΟΚ, ενισχυμένος τον Δεκέμβριο με τον Ιτάντζ, τους 32χρονους Κατσουράνη και Βούκιτς και τρεις δανεικούς που πιθανότατα έχουν το μυαλό τους το πού θα βρίσκονται του χρόνου (Καμαρά, Ολίσε και Σίλντενφελντ) μπήκε στα πλέι oφ με 4 βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΣ και τον Ατρόμητο και 2 από τον Αστέρα: με βάση το υλικό του πρόκειται για κατόρθωμα. Κανονικά στον Δώνη έπρεπε να πουν μπράβο: αλλά όταν καταλαβαίνεις ελάχιστα από ποδόσφαιρο, πώς να το πεις;

Ημιτελής

Ο ΠΑΟΚ ο εφετινός ήταν μια ημιτελής ομάδα. Ο καλός Σίλντενφελντ είναι ένας αργός λίμπερο με αδυναμίες στο ατομικό μαρκάρισμα: είναι καλός για να «σκουπίζει» όταν η ομάδα περιμένει. Τα στόπερ (ο Κουμάλο κι ο Κατσικάς δηλαδή) είναι μονοδιάστατοι παίκτες, που μπορούν λίγα. Η ομάδα δεν έχει κλασικό οργανωτή παιχνιδιού – ίσως μόνο ο Λάζαρ μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Το χειρότερο αγωνιστικά είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει κυνηγό ικανό να κάνει υποδοχή της μπάλας και να τη μοιράσει: ο Αθανασιάδης θέλει την μπάλα μόνο μπροστά, με πλάτη κάνει λίγα. Παλεύοντας με όλα αυτά ο Δώνης έπαιζε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, ζητώντας πολλές μικρές πάσες ώστε ν’ ανεβεί η ομάδα όλη μαζί και κίνηση και σέντρες από το πλάι ώστε ο Αθανασιάδης και ο Σαλπιγγίδης να βρουν καμιά μπάλα κατά μέτωπο και να γίνουν απειλητικοί. Οι πολλοί ακραίοι (Ρομπέρ, Λόρενς, Γεωργιάδης, Καμαρά, Ολίσε, Ρομπέρ, Λίνο, Αποστολόπουλος, Σταφυλίδης, Κωνσταντινίδης, Ετο) εγγυώνται ότι θα υπάρχουν κάθε φορά κάποιοι φορμαρισμένοι ικανοί να «ταΐσουν» το επιθετικό δίδυμο: κάπως έτσι, με κίνηση στο πλάι και σέντρες, βγήκε η χρονιά. Οταν ο Δώνης έφυγε, αυτό το λίγο που υπήρχε χάθηκε.

Διάσταση

Ο Σαββίδης αμφιβάλω αν καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο: αναφέρομαι στην αγωνιστική του διάσταση. Είναι χρήσιμος γιατί βάζει τα ωραία του λεφτά, είναι σόουμαν και θεαματικός με το ασκέρι των συνεργατών που τον ακολουθεί, αλλά από μπάλα πιστεύω καταλαβαίνει ελάχιστα. Αν καταλάβαινε θα κρατούσε τον Δώνη τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν και θα μιλούσε σοβαρά μαζί του για το πώς θα φτιάξει του χρόνου μια δυνατή ομάδα. Οχι με δανεικούς και πιτσιρίκους, αλλά με φτασμένους, έτοιμους παίκτες με προσωπικότητα από αυτούς που ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη: τώρα τέτοιους έχει ελάχιστους.

Σώνεται

Η παρτίδα στα πλέι oφ σώνεται. Η κληρονομιά των 4 βαθμών που άφησε ο Δώνης είναι μεγάλη: κάπου αυτοί οι βαθμοί θα μετρήσουν. Ομως ο σκοπός είναι ο μεγαλομέτοχος να μάθει το μάθημα. Το οποίο είναι ό,τι πρέπει πρώτα από όλα να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ μια ομάδα με ταυτότητα, προσωπικότητα και οργανωμένο παιχνίδι. Και μετά μπορεί να ασχοληθούν όλοι με τα άλλα: το ανάποδο προκαλεί μόνο ειρωνικά χαμόγελα…

Ομηρεία

Δεν ξέρω αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει σκοπό να βάλει πάλι χρήματα στον Παναθηναϊκό – ωστόσο θα μου έκανε τρομακτική εντύπωση, αν το έκανε. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω και τον λόγο που πρέπει να το κάνει. Από τους μετόχους του ΠΑΟ λεφτά δεν βάζει κανένας. Μερικοί δίνουν συμβουλές, άλλοι δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Γιάννη Αλαφούζο και άλλοι απλά δεν ασχολούνται: μιλάω για τον Πατέρα, τον Πολέμη, τον ίδιο τον Τζίγκερ που ακόμα έχει ένα μικρό μερίδιο, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αν και ο τελευταίος δικαιολογείται, αφού «ματώνει» για το μπάσκετ, το μοναδικό από τα τμήματα του συλλόγου που έχει απομείνει να διεκδικεί έναν τίτλο. Από τη στιγμή που κανένας από αυτούς δεν βάζει ούτε ευρώ, γιατί να βάλει ο Βγενόπουλος, που σε τελική ανάλυση έχει και άλλες σκοτούρες αυτό τον καιρό;
Κι έπειτα υπάρχει και κάτι άλλο: η ιστορία της ΓΗΠΕΛ. Καιρό τώρα ο Αλαφούζος αδειάζει τον Βγενόπουλο όταν μιλά για τη ΓΗΠΕΛ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα. Ο Αλαφούζος λέει ότι κανείς δεν του ‘χει ζητήσει τίποτα, αλλά δεν λέει ότι αν κανείς δεν του ‘χει ζητήσει το παραμικρό είναι γιατί δεν είναι μεγαλομέτοχος! Αν αύριο εμφανιζόταν κάποιος και αποκτούσε την ΠΑΕ (και τη ΓΗΠΕΛ, αφού ο ΠΑΟ είναι ακόμα δεσμευμένος στο πλάνο ανάπλασης του Βοτανικού), τότε τόσο ο Βωβός όσο και ο Μπόμπολας θα αξίωναν χρήματα – πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ακόμα και ο Δήμος. Το να λες ότι «ο Βωβός χρεοκόπησε, άρα δεν θα ζητήσει τίποτα» είναι ευχή. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι το ζήτημα είναι λήξαν.
Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν εμφανίζεται να βάλει στον ΠΑΟ χρήματα. Και ούτε και πρόκειται. Γιατί η ΠΑΕ είναι υπό ομηρεία…

Από την έκβαση

Σας έγραφα το Σάββατο ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής πρότεινε στον Φερνάντο Σάντος να μείνει στο τιμόνι της Εθνικής για μία διετία ακόμα, ανεξάρτητα από το αν η ομάδα μας προκριθεί ή όχι στα τελικά του μουντιάλ της Βραζιλίας. Η πρόταση είναι πολύ καλή, αλλά ο Σάντος δεν απάντησε. Υποσχέθηκε ότι θα το κάνει αυτή την εβδομάδα γυρίζοντας από την Πορτογαλία. Ομως εξ όσων μαθαίνω, δύσκολα θα απαντήσει τώρα: είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει λίγο χρόνο ακόμα. Πιθανότατα θα απαντήσει μετά το ματς με τη Λιθουανία στις 7 Ιουνίου: και η απάντηση θα εξαρτηθεί από την έκβαση του παιχνιδιού, μου λένε.

ΠΗΓΗ: Sportday

Σχετικά άρθρα