Γαλατόπιτα με κρέμα σοκολάτα-βανίλια

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title">Υλικά Συνταγής</h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle">Για τα φύλλα</h5>
</li>
<li><span>9 φύλλα κρούστας πολίτικο της alfa</span></li>
<li><span>100 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span>100 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη</span></li>
<li><span>1 κ.σ. κανέλα</span></li>
<li><span>1 κ.σ. κακάο</span></li>
<li><span>100 γρ. λιωμένο βούτυρο (κρύο)</span></li>
<li><span>1 κ.γ. κακάο</span></li>
<li><span>2 αυγά για την επιφάνεια</span></li>
<li><span>100 γραμ. ζάχαρη για την επιφάνεια</span></li>
<li>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle">Για την κρέμα</h5>
</li>
<li><span>2 λίτρα φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span>300 γρ. ζάχαρηψιλή</span></li>
<li><span>100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό</span></li>
<li><span>100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span></li>
<li><span>4 βανίλιες</span></li>
<li><span>ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)</span></li>
<li><span>5 αυγά μεγάλα</span></li>
<li><span>100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span>1 -2 πρέζες αλάτι</span></li>
<li><span>30 γραμ. κακάο</span></li>
<li><span>100 γραμ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ</span></li>
<li><span>150 γραμ. σοκολάτα 60% (ψιλοκομμένη)</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse">Εκτέλεση</h3>
<p>*Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά</p>
<p><strong>Για την κρέμα σοκολάτα-βανίλια</strong></p>
<p>Σε ένα μπoλ βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Τα χτυπάμε καλά με σύρμα. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση για να ζεσταθεί. Παίρνουμε 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά με σύρμα.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.</p>
<p>Μοιράζουμε την κρέμα-βανίλια σε δυο μπολ. Σκεπάζουμε το ένα με μεμβράνη εφαπτόμενη στην κρέμα, για να μην ξεραθεί η επιφάνεια. Στο άλλο μπολ προσθέτουμε, όσο ακόμα είναι ζεστή η κρέμα, την ψιλοκομένη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε για να λιώσει. Διαλύουμε το κακάο στο γάλα, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην κρέμα σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.</p>
<p>Στο μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, το κακάο και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε καλά.</p>
<p><strong>Πώς φτιάχνουμε τη γαλατόπιτα στο ταψί</strong></p>
<p>Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 36 έως 40 εκατοστά. Απλώνουμε ακτινωτά τα 3 πολίτικα φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα, και τα πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα υλικά ενδιάμεσα.</p>
<p>Απλώνουμε ακόμα 3 φύλλα, που φροντίζουμε να προεξέχουν στα πλαϊνά του ταψιού. Τα βουτυρώνουμε ανάμεσα και τα πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα υλικά.</p>
<p>Απλώνουμε τα 3 τελευταία φύλλα ακτινωτά, βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα και τα πασπαλίζουμε με όσα αλεσμένα υλικά περίσσεψαν.</p>
<p>Αδειάζουμε την κρέμα βανίλια στα φύλλα. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μπλέξουμε τις δυο κρέμες και να σχηματίζουμε ένα σχέδιο σαν να πρόκειται για νερά σοκολάτας και βανίλιας.</p>
<p>Για να τελειώσουμε τη γαλατόπιτα, χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη και το κακάο σε μπολ και περιχύνουμε την επιφάνειά της.</p>
<p>Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, καλύπτοντας σχεδόν τη μισή επιφάνεια της πίτας. Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο έχει περισσέψει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και σταθεροποιηθεί  η κρέμα. Αν βάλετε αέρα ψήστε στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C για 40 λεπτά.</p>
<p>Πασπαλίζουμε άχνη και κακάο ή άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα.</p>
<p><strong>Extra Info</strong></p>
<p>Αφήστε τη γαλατόπιτα για λίγα λεπτά, ώστε να κρυώσει ελαφρά και απολαύστε την ολόφρεσκη με τα κριτσανιστά φύλλα όσο ακόμα τρέμουν οι δύο κρέμες. Αποφύγετε το ψυγείο γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και θα σφίξει πολύ η κρέμα.</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.argiro.gr/">http://www.argiro.gr/</a></p>
<p> </p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα