Αναβλητικότητα: πώς να την καταπολεμήσεις

Αναβλητικότητα… Μήπως ο χρόνος είναι ο χειρότερός σου εχθρός; Πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό όλη την ώρα γιατί δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου;  Δεν είναι ανάγκη να απογοητεύεσαι! Δεν είσαι η μόνη που αναβάλλει πράγματα διαρκώς. Αλλά υπάρχει τρόπος να οργανώσεις το χρόνο σου και να βάλεις τη ζωή σου σε μια τάξη.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν:

1. Κάνε ένα πρόγραμμα με τις δραστηριότητες που έχεις να κάνεις

Είναι καλό να σημειώνεις όλα όσα έχεις να κάνεις για να τα ιεραρχείς και να μην τα ξεχνάς. Κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια δραστηριότητα, να τη σβήνεις μέχρι να ολοκληρώσεις τη λίστα.

2. Δοκίμασε τον “κανόνα των δυο λεπτών”

Είναι ένας κανόνας του Τζειμς Κλίαρ σύμφωνα με τον οποίο είναι καλύτερο να ξεκινάς τις δραστηριότητες σου με πράγματα που χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να γίνουν: να πλύνεις τα πιάτα, να στρώσεις το κρεβάτι…  Έτσι θα ολοκληρώνεις σιγά σιγά κάποια πράγματα και θα περνάς σε πιο χρονοβόρα.

3. Βάζε χρονόμετρο

Βάλε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια στις δραστηριότητές σου για να πιεστείς και να μπορέσεις να τις ολοκληρώσεις χωρίς να ξεφεύγεις από τους στόχους.

4. Κάνε το πιο δύσκολο πράγμα πρώτα

Ξεκίνα τη λίστα σου με το πιο δύσκολο και το πιο χρονοβόρο. Αν ξεμπερδέψεις με αυτό, σίγουρα μετά τα υπόλοιπα θα σου φανούν πιο εύκολα και θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις τις δραστηριότητες του.

5. Μοιράσου το πρόγραμμά σου με κάποιον άλλο, μεγαλύτερο

Αν γνωρίζει και κάποιος άλλος το πρόγραμμά σου, θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να το ολοκληρώσεις. Καλύτερα να το μοιραστείς με κάποιον μεγαλύτερο πχ τη μητέρα σου. Αν σε ρωτήσει πώς τα πας, πρέπει να είσαι έτοιμη να απαντήσεις.

Με πληροφορίες από gurl.com

 

Σχετικά άρθρα