"Κινδυνεύει να μείνει εκτός ΔΝΤ"

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάσθηκε σήμερα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το γαλλικό κράτος επέλεξε να προσφύγει σε ιδιωτική διαιτησία στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί, σε μία ακροαματική διαδικασία που είναι πιθανόν να καταλήξει είτε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της, είτε στην ένταξή της στο καθεστώς του ειδικού μάρτυρα. Η κατάθεσή της είναι πιθανόν να συνεχισθεί και την αυριανή ημέρα, δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να βάλει στην τσέπη 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008 σχετικά με τη μεταπώληση από αυτήν της Adidas.

Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και , κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί. Οι πολιτικές όμως συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης βρίσκονται, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών μελών του ΔΝΤ, και ειδικότερα των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι, εάν απαγγελθούν κατηγορίες κατά της Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή θα πρέπει “χωρίς αμφιβολία” να παραιτηθεί. “Αυτό θα το ρυθμίσει το ΔΝΤ”, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC.

“Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα, θα τής ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Σήμερα δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί”, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.

Οταν ερωτήθηκε μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: “Για ποιον λόγο;”.

Σχετικά άρθρα