Οικονομική διακυβέρνηση: Απαραίτητα στοιχεία η αλληλεγγύη και η δημοκρατία

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Οικονομική και νομισματική ένωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, ενόψει των επόμενων βημάτων της Επιτροπής για την οικονομική και νομισματική ένωση, με το ποίο τονίζει ότι προτεραιότητα έναντι κάθε νέας πρότασης έχει η πλήρης εφαρμογή των κανόνων διακυβέρνησης που έχουν ήδη συσταθεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης ότι η Επιτροπή δεν έχει συμπεριλάβει επαρκώς στοιχεία δημοκρατικού ελέγχου στις νέες προτάσεις και ότι απαιτούνται εργαλεία που θα βοηθήσουν στις μεταρρυθμίσεις και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανησυχιών.

Το εγκριθέν ψήφισμα (484 ψήφοι υπέρ, 107 κατά, 13 αποχές) σχετικά με τα επόμενα βήματα για την οικονομική και νομισματική ένωση έρχεται ένα μήνα μετά την παρουσίαση από την Επιτροπή δύο ανακοινώσεων που αφορούν τα νέα μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών προγραμμάτων οικονομικής μεταρρύθμισης και την ενίσχυση της σύγκλισης και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ΕΕ.

Συνοχή και τέλος στα κακοσχεδιασμένα μέτρα

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν στο ψήφισμα τους ότι η Επιτροπή πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των πακέτων των έξι και δύο νομοθετημάτων (‘six-pack’, ‘two-pack’) προτού επικεντρωθεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω πρωτοβουλία.

Εκφράζουν επίσης προβληματισμό για ορισμένους από τους προτεινόμενους νέους μηχανισμούς, όπως οι “συμβατικές ρυθμίσεις” μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει αυτές να ενσωματωθούν στο κοινοτικό δίκαιο προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συνοχή. Ακολουθώντας την ίδια γραμμή σκέψης, το ψήφισμα αναφέρει ότι ο προγραμματισμός των νέων μέσων συντονισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία

Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο κυρίαρχος ρόλος των κοινοβουλίων, ειδικά όταν υπάρχουν ζητήματα εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας. Επικρίνει τα σχέδια της Επιτροπής που προβλέπουν μόνο έναν περιορισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, προειδοποιώντας ότι η νομιμότητα εξασφαλίζεται μόνον όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά.

Το Κοινοβούλιο ζητεί, επίσης, μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων, ιδίως όταν οι κυβερνήσεις τους σχεδιάζουν τα αντίστοιχα προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και αλληλεγγύη

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός και ο αυστηρότερος έλεγχος των μεταρρυθμίσεων από την Επιτροπή θα πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία κινήτρων προκειμένου να ενισχυθεί η αλληλεγγύη, η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα. Τα εργαλεία αυτά θα συμβάλουν στον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν στην Επιτροπή ότι έχει ήδη δεσμευθεί, κατά την υιοθέτηση του πακέτου των δύο νομοθετημάτων, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής βάσει κινήτρων με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά, έστω και βραχυπρόθεσμα, την κοινωνική συνοχή, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και άλλους κοινωνικούς τομείς, ενώ επικρίνει την υπερβολικά απλοϊκή αντίληψη της Επιτροπής ότι η ανταγωνιστικότητα βασίζεται σε χαμηλότερους μισθούς, χωρίς καμία ανησυχία για τη φοροδιαφυγή ή την κοινωνική προστασία και την απασχόληση, για παράδειγμα.

Σχετικά άρθρα