Στο ΣτΕ το ζήτημα της ιθαγένειας για τις στρατιωτικές Σχολές

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί εάν μπορούν να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά δεν είναι Έλληνες στο γένος.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση έξι απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, με την οποία ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που το 2011 επέτρεψαν να συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις των στρατιωτικών σχολών υποψήφιοι οι οποίοι είχαν μεν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς όμως να είναι Έλληνες στο γένος.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ένας ταξίαρχος, ένας συνταγματάρχης, ένας σμήναρχος, ένας ανθυπολοχαγός, ένας πλωτάρχης, ένας στρατιωτικός, οι οποίοι τελούν εν αποστρατεία, και ένας πολίτης.

Οι στρατιωτικοί επικαλούνται ότι παραβιάζονται τα άρθρα 4 και 110 του Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με αυτά αποκλείεται η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να είναι Έλληνες στο γένος. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται και ο οργανισμός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, σύμφωνα με τον οποίο δικαίωμα συμμετοχής στους επίμαχους διαγωνισμούς έχουν οι Έλληνες στο γένος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον οργανισμό της Σχολής – όπως επικαλούνται οι απόστρατοι αξιωματικοί – για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ο υποψήφιος θα πρέπει “να μη φέρηται ανήκων εις θρησκευτικάς αιρέσεις, ή εις κόμματα ή οργανώσεις περί ων το άρθρο 1 του Α.Ν. 509/1947 ή μετέχων εις ενεργείας στρεφομένας κατά της Εθνικής Αμύνης της χώρας ή της εννόμου τάξεως του κοινωνικού καθεστώτος ή του πολιτεύματος ή ενεργών προπαγάνδα τείνουσαν προς τους αυτούς σκοπούς ή διεγείρων εις απείθειαν κατά των κειμένων νόμων ή προσβάλλων την ιδέαν της πατρίδος και τα εθνικά σύμβολα

Σχετικά άρθρα