Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Έρπητας ζωστήρας: Που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Έρπητας ζωστήρας: Που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται thumbnail

Έρπητας ζωστήρας: Που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Γράφει ο Δερματολόγος Δημήτρης Καπετανάκης

ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ


Ο έρπητας ζωστήρας οφείλεται στην αναζωπύρωση του ιού της ανεμουλογιάς. Όσοι έχουν περάσει την παιδική αρρώστια της ανεμευλογιάς, έχουν τον ιό στον οργανισμό τους και μάλιστα σε ύπνωση σε κάποιο νευρικό γάγγλιο της σπονδυλικής στήλης.


Εάν "ξυπνήσει" ο ιός, αρχίζουν πρώτα πόνοι κατά μήκος του προσβεβλημένου δερμοτομίου και μετά 2-3 μέρες εμφανίζεται το εξάνθημα με χαρακτηριστικές φυσσαλίδες στο δεξί ή αριστερό μέρος του οργανισμού. Χαρακτηριστική κυρίως σε ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς είναι η μεθερπητική νευραλγία , δηλαδή πολύ ισχυροί πόνοι ενώ το εξάνθημα έχει υποχωρήσει.Θεραπευτικά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα , χορηγούνται ειδικά αντιερπητικά φάρμακα που σκοπό έχουν όχι μόνο να κάνουν πιό γρήγορη την αποθεραπεία του εξανθήματος,αλλά να ελαχιστοποιήσουν την μεθερπητική νευραλγία. Εάν η μεθερπετική νευραλγία συνεχίζεται για πολύ καιρό ή/και όταν αυτή είναι πολύ ισχυρή,υπαρχουν ειδικά ιατρεία πόνου που την αντιμετωπίζουν.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X