Ουγγαρία: Βουλευτής αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα

Ένας βουλευτής του κόμματος της ουγγρικής ακροδεξιάς Γιόμπικ, ο Τάμας Γκαουντί-Νάγκι, αμφισβήτησε, κατά την διάρκεια συζήτησης στη βουλή, ότι αληθεύουν τα γεγονότα που είχαν λάβει χώρα στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους Ναζί.

“Όσον αφορά το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς έχουν δει το φως της ημέρας πολλές επικρίσεις, που κάνουν σαφές ότι υπάρχει μια διάσταση ανάμεσα σα γεγονότα που παρουσιάζεται ότι έγιναν εκεί και στα ιστορικά γεγονότα”, υποστήριξε ο βουλευτής του Γιόμπικ, όπως μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI. Ο Γκαουντί-Νάγκι απέφυγε πάντως να εκφραστεί με ακόμα περισσότερο ξεκάθαρο τρόπο, αναμφίβολα για να αποφύγει μια ενδεχόμενη δικαστική δίωξη.

Ο βουλευτής αυτός της ακροδεξιάς προέβη σε αυτήν την παρέμβαση με την ευκαιρία μιας προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη βουλή της Ουγγαρίας για την αναγκαιότητα να ενημερωθεί πληρέστερα ο πληθυσμός της χώρας για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι δικτατορίες του 20ού αιώνα.

Οι βουλευτές του Γιόμπικ διακρίνονται συχνά για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις που κάνουν στη βουλή. Το Νοέμβριο του 2012, ο Μάρτον Γένγεσι είχε πει ενώπιον του κοινοβουλίου ότι θα έπρεπε να καταρτιστεί ένας κατάλογος των βουλευτών που έχουν εβραϊκή καταγωγή για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Το κόμμα είναι γνωστό ότι αρνείται το Ολοκαύτωμα, και η βουλευτής Ντόρα Ντούρο είχε αναφερθεί το Νοέμβριο του 2011 σε ένα “δήθεν Ολοκαύτωμα”, αφήνοντας να γίνει σαφές πως θεωρεί ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Το νέο αυτό επεισόδιο σημειώνεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις αντισημιτισμού στην Ουγγαρία.

Ο συντηρητικός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είχε αναφερθεί την 5η Μαΐου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (ΠΕΣ) στο θέμα αυτό.

Η 14η γενική συνέλευση του ΠΕΣ έγινε φέτος στην Ουγγαρία, όπου το 2012 είχαν πολλαπλασιαστεί τα επεισόδια αντισημιτισμού, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Ούγγρους Εβραίους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα