Μία συνέντευξη που κράτησε… 30 ώρες

Συζητώντας για τους Αμερικανούς προέδρους, την παγκόσμια ιστορία, το σκάκι αλλά και πιο προσωπικά ζητήματα, ένας δημοσιογράφος και ένας Νορβηγός συγγραφέας κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ της μακροσκελέστερης συνέντευξης στον κόσμο.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης, ο διανοούμενος Χανς Όλαφ Λάλουμ, με τις κατά τα φαινόμενα ανεξάντλητες γνώσεις, απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο δημοσιογράφος Μαντς Άντερσεν στο διαδικτυακό κανάλι της εφημερίδας VGTV.

Αργά το μεσημέρι ο μαραθώνιος συνεχιζόταν, καθώς ο στόχος ήταν να διαρκέσει η συνέντευξη 30 ώρες και να καταγραφεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Για να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δημοσιογράφος και συνεντευξιαζόμενος είχαν προετοιμάσει μια μεγάλη λίστα θεμάτων, από τους Αμερικανούς προέδρους —ο Λάλουμ έχει γράψει διατριβή για το θέμα αυτό— μέχρι τα αστυνομικά μυθιστορήματα και την πολιτική που εφαρμόστηκε μεταπολεμικά στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Ο 39χρονος Λάλουμ είναι ιστορικός, συγγραφέας, σκακιστής και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου με ένα κόμμα της Αριστεράς. Οι επιδόσεις του προκάλεσαν τον θαυμασμό του Νορβηγού γκρανμαίτρ Μάγκνους Κάρλσεν που σήμερα είναι πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIDE. “Αν ξέρεις λίγο απ’ όλα δίνεις την εντύπωση του καλλιεργημένου. Αλλά όταν ξέρεις τα πάντα για τα πάντα, τότε αξίζει να γραφτείς στα βιβλία της ιστορίας” έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο διάσημος σκακιστής.

Ανάμεσα στις ατελείωτες ερωτήσεις και τις προσπάθειές τους να κρατηθούν ξύπνιοι, οι δύο άνδρες επιτρεπόταν να κάνουν πεντάλεπτα διαλείμματα ανά μία ώρα για να φάνε, να κάνουν ντους ή να αλλάξουν ρούχα και να φορέσουν… πιτζάμες.

Το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνέντευξης, με 26 ώρες, το κατείχαν από τον Απρίλιο του 2012 δύο Νεοζηλανδοί, ο δημοσιογράφος Τομ Κονρόι και ο πολιτικός Τιμ Σάντμπολτ.

Η Νορβηγία έχει εξελίξει την “αργή τηλεόραση” σε σήμα κατατεθέν της. Τα τελευταία χρόνια η δημόσια τηλεόραση έχει προβάλει με μεγάλη επιτυχία πολύωρα ή και πολυήμερα προγράμματα, όπως το ταξίδι ενός τρένου από το Όσλο στο Μπέργκεν, το ταξίδι ενός κρουαζιερόπλοιου προς τον Αρκτικό Κύκλο ή ακόμη και μια 12ωρη εκπομπή με θέμα τα καυσόξυλα.

Σχετικά άρθρα