Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Την πιλοτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014 ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την διάρκεια του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2014-2020. Η παροχή αυτή, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες επιδοματικό, προνοϊακό, χαρακτήρα και θα απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η γενική γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Εφη Μπέκκου ανέφερε ότι η κοινή υπουργική απόφαση -των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών- με την οποία θα καθορίζονται το ύψος του επιδόματος, τα εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και η διάρκεια καταβολής του θα εκδοθεί εντός του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του θα συνοδεύεται με παροχές υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας. Για την χορήγηση του θα απαιτείται βεβαίωση εισοδημάτων από την εφορία και το ύψος του θα ειναι χαμηλότερο του κατώτατου μισθού (250-300 ευρώ), ώστε να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για μόνιμη περιθωριοποίηση και εργασιακή αδράνεια των δικαιούχων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περίπου 3,5 εκατ. Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι το 2014 θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας με την χρήση των κονδυλίων των 4 δισ. ευρώ από το Κοινωνικό Ταμείο. Ωστόσο για κάποια προγράμματα που θα υλοποιηθούν το Α’ εξάμηνο του 2014, είχε εξαγγελθεί η πραγματοποίησή τους για φέτος.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σε δυο στάδια: Το Α΄ εξάμηνο του νέου έτους θα υλοποιηθούν 25.000 θέσεις που θα απευθύνονται σε νέους ανέργους και 15.000 στον τομέα του τουρισμού και το Β΄ εξάμηνο προβλέπεται η δημιουργία ακόμη 25.000 θέσεις για νέους ανέργους και 10.000 στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόγραμμα για την κάλυψη 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, ο κ. Βρούτσης το παρουσίασε ως προτεραιότητα, χωρίς, ωστόσο, για άλλη μια φορά να επισέλθει σε λεπτομέρειες.

“Όπως γνωρίζετε, το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) θα έχει προϋπολογισμό 20,6 δισ. ευρώ

Σχετικά άρθρα