Πέμπτη νύχτα επεισοδίων στα προάστια της Στοκχόλμης

Τουλάχιστον εννέα οχήματα καταστράφηκαν από τη φωτιά ενώ δύο σχολεία και ένα αστυνομικό τμήμα υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά κατά την πέμπτη διαδοχική νύκτα επεισοδίων στα φτωχά προάστια της Στοκχόλμης όπου ζουν πολλοί ξένοι.

Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, αλλά δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματίας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η σουηδική αστυνομία προς το πρακτορείο ΤΤ.

Στο προάστιο του Ρίνκεμπι, έξι οχήματα κάηκαν, τα πέντε εντελώς. Τρία άλλα οχήματα πυρποληθηκαν στο Νόρσμποργκ ενώ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σ’ ένα αστυνομικό τμήμα στο Όλβσγε τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, δύο σχολεία, το πρώτο στην Τένστα και το δεύτερο στην Κίστα, κοντά στο Χούσμπι, απ’ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, πυρπολήθηκαν επίσης, όμως κι εκεί οι πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

Όπως και την περασμένη νύκτα, αστυνομικοί πετροβολήθηκαν στο Σοντερτέλγε.

Τις βιαιότητες αυτές έχει προκαλέσει μια συζήτηση στη Σουηδία για την ένταξη των μεταναστών, οι οποίο αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του πληθυσμού, συγκεντρώνονται στις φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας και η ανεργία μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ταραχές ξεκίνησαν από το θάνατο στο Χούσμπι, μια φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας, ενός 69χρονου κατοίκου που σκοτώθηκε από την αστυνομία στην κατοικία του. Η αστυνομία δήλωσε πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει λογικά με τον ένοπλο αυτόν άνδρα και επικαλέσθηκε νόμιμη άμυνα.

“Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες”, δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε.

“Το να είσαι νέος σ’ αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα