«Αδυνατούμε να σερφάρουμε»

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι του δημοσίου δηλώνουν ότι, παρά την θέλησή τους να είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν εφέτος φορολογικές δηλώσεις καθώς αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως μέσο συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών εντύπων.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις φετινές δηλώσεις, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε έντυπα, ούτε βιβλιάριο οδηγιών συμπλήρωσης! Αιτία για το πρόβλημα αυτό, το οποίο αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να καταργήσει από φέτος το δικαίωμα συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων χειρόγραφα, το οποίο μέχρι πέρυσι ίσχυε για συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, και να υποχρεώσει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους συνταξιούχους είναι υπερήλικες και δεν έχουν καμία εξοικείωση με το διαδίκτυο, οπότε δεν είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις.

Τις συνέπειες που θα έχει η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων σε επιστολές διαμαρτυρίας που απέστειλε στις 17 Μαΐου στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνι. Μεταξύ άλλων ζητούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή στην ηγεσίά του υπουργείου Οικονομικών να επιτρέψει και φέτος στους συνταξιούχους να υποβάλλουν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση “θα είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι οι οποίοι, παρά τη θέλησή τους δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το 2012

Σχετικά άρθρα