Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην ανατολική Ρωσία

Μέχρι τη Μόσχα, σε απόσταση 7.000 χλμ., έγινε αισθητός ο σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών που έπληξε σήμερα την ανατολική ακτή της Ρωσίας με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι η οποία ήρθη έπειτα από λίγο, αλλά χωρίς να προκληθούν θύματα ούτε σημαντικές ζημιές, ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε βάθος 620 χλμ. στην Οχοτσκική Θάλασσα, 390 χλμ. δυτικά της πλησιέστερης πόλης, του Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 16:47 (τοπική ώρα, 08:47 ώρα Ελλάδας) και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, την κύρια πόλη της χερσονήσου της Καμτσάτκα στην οποία υπάρχει βάση πυρηνικών υποβρυχίων, και στη νήσο Σαχαλίνη, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη στη Ρωσία εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι περιφερειακές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι στη Σαχαλίνη και τις Κουρίλες νήσους, συμβουλεύοντας τους κατοίκους επικίνδυνων περιοχών να καταφύγουν σε υψώματα, αλλά ήραν την προειδοποίηση μερικά λεπτά αργότερα.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στους κατοίκους της βόρειας Ιαπωνίας, όμως δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι από την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Εξαιρετικό θεωρείται το γεγονός ότι η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Μόσχα, περίπου 7.000 χλμ. μακρύτερα. “Κουνήθηκε σχεδόν όλη η ήπειρος”, δήλωσε ο Ανατόλι Τσιγκάνκοφ, υπεύθυνος της διεύθυνσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των ρωσικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Ρουμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα