Πώς διαλύονται σχέσεις και οικογένειες για τα κληρονομικά: Το παράδειγμα της διαθήκης του Τζόρτζ Μάικλ thumbnail
Πολλά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν με τα κληρονομικά, όταν ένα μέλος της οικογένειας φεύγει από τη ζωή και αφήνει μια μεγάλη ή μια μικρή περιουσία πίσω του. Οικογενειακές σχέσεις διαλύονται, συγγενείς αγαπημένοι μετατρέπονται ξαφνικά σε ορκισμένους εχθρούς. Ύβρεις και συγκρούσεις προσβάλλουν τη μνήμη του ανθρώπου που αποβίωσε αλλά ποιος νοιάζεται; Η μάχη για το χρήμα δεν αφήνει περιθώρια για συναισθηματισμούς.

Πώς διαλύονται σχέσεις και οικογένειες για τα κληρονομικά: Το παράδειγμα της διαθήκης του Τζόρτζ Μάικλ

Πολλά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν με τα κληρονομικά, όταν ένα μέλος της οικογένειας φεύγει από τη ζωή και αφήνει μια μεγάλη ή μια μικρή περιουσία πίσω του. Οικογενειακές σχέσεις διαλύονται, συγγενείς αγαπημένοι μετατρέπονται ξαφνικά σε ορκισμένους εχθρούς. Ύβρεις και συγκρούσεις προσβάλλουν τη μνήμη του ανθρώπου που αποβίωσε αλλά ποιος νοιάζεται;  Η μάχη για το χρήμα δεν αφήνει περιθώρια για συναισθηματισμούς.Αποτέλεσμα εικόνας για george michael singing


Πρόσφατο παράδειγμα; Η οικογένεια του τραγουδιστή Τζορτζ Μάικλ. 


Ο πλούτος του Τζορτζ Μάικλ περιλάμβανε ακίνητα αξίας 5 εκατ. λιρών, το σπίτι του στο Oxfordshire,  αξίας 8 εκατ. λιρών το αρχοντικό του στο Highgate, στο Βόρειο Λονδίνο, ένα διαμέρισμα 2.5 εκατ. στο Λος Άντζελες και ένα παραλιακό σπίτι αξίας 3,5εκ στο Σίδνεϊ, το οποίο αγόρασε το 2010. Ο τραπεζικός του λογαριασμός είχε φτάσει στα ύψη από τις πωλήσεις των δίσκων του ( πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ) ενώ είχε κερδίσει πολλά χρήματα και από τις συναυλίες του και τις εμφανίσεις σε εκδηλώσεις εκατομμυριούχων.


Αποτέλεσμα εικόνας για george michael singing

Αποτέλεσμα εικόνας για george michael and his sisterΣύμφωνα με τον ξένο τύπο (Εφημερίδα sun ) o τραγουδιστής άφησε σχεδόν τη μισή περιουσία του στην κομμώτρια αδερφή του. Η αδερφή του Μέλανι, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, αναμένεται να λάβει περίπου 50.000.000 δολάρια, αστρονομικό ποσό. Ένα μεγάλο επίσης ποσό θα λάβει και η άλλη του αδερφή, η 57χρονη Γιόλντα. Και οι δυο αδελφές του τού είχαν σταθεί στη ζωή, η δε Μέλανι τον είχε ακολουθήσει μαζί του σχεδόν σε όλες τις περιοδείες που είχε κάνει στον κόσμο. Ο Τζότζ Μάικλ τις αγαπούσε πολύ. 


Αποτέλεσμα εικόνας για george michael melanie


Ένα μεγάλο μέρος όμως της περιουσίας του θα περιέλθει στον τελευταίο του σύντροφο Φάντι Φαουάζ, που ήταν και ο άνθρωπος που τον βρήκε νεκρό.


Αποτέλεσμα εικόνας για george michael myth


Αποτέλεσμα εικόνας για Φάντι Φαουάζ,


Αποτέλεσμα εικόνας για Φάντι Φαουάζ,


Σχετική εικόνα


Μεγάλη όμως είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην οικογένεια μεταξύ αδελφών και άλλων λίγο πιο μακρινών συγγενών και όπως αναφέρουν οι φήμες ο λόγος είναι η κληρονομιά. Οι λοιποί συγγενείς αισθάνονται μάλλον αδικημένοι μιας και εξαπολύουν κατηγορίες… Φίλος του αποθανόντος ποπ σταρ δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη οικογένεια και τώρα οι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς, γιατί του επέτρεψαν να καπνίζει και τον έσπρωξαν στους εθισμούς και στον θάνατο».


Αποτέλεσμα εικόνας για George Michael young


Σχετική εικόνα


Αποτέλεσμα εικόνας για Τζορτζ Μάικλ εθισμοί


 


Σχετική εικόνα


Αποτέλεσμα εικόνας για george michael handsome young


Οι διαμάχες για την κληρονομιά μιας περιουσίας μπορούν να διαλύσουν πραγματικά τις ανθρώπινες σχέσεις. Και δεν έχει σημασία αν η κληρονομιά είναι μεγάλη, όπως στο παράδειγμα που είδαμε παραπάνω ή μικρή. «Είναι μια κατάσταση που την αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά στην καθημερινότητα, τονίζει ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος. «Πολλές φορές παρατηρούμε μια μεταστροφή στη συμπεριφορά του ανθρώπου, άτομα να απομακρύνονται και να ψυχραίνονται για λόγους οικονομικούς».


Αποτέλεσμα εικόνας για Γεώργιος Φλώρος ψυχίατρος


Τι συμβαίνει και ξαφνικά τα συναισθήματα παγώνουν ;


"Πολλές φορές ακόμα και τα παιδιά των αποθανόντων έχουν αποσυνδεθεί συναισθηματικά από το πρόσωπο που φεύγει, πολύ πριν από τον θάνατο. Το έχουν πάρει απόφαση έχουν βιώσει το «πένθος» νωρίς  και έχουν απομακρυνθεί από πολύ καιρό πριν από τη συναισθηματική αυτή κατάσταση . Πριν ακόμα φύγει ο συγγενής, θεωρείται ήδη νεκρός. Το μόνο που μένει όταν το άτομο φεύγει, είναι το θέμα το κληρονομικό. Μονάχα αυτό πια, καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν αποσυνδεθεί συναισθηματικά".


"Ενδεχομένως όμως, να μην υπήρχε και ποτέ ουσιαστική σχέση", συμπληρώνει ο Δρ. Γεώργιος Φλώρος. Τι γίνεται όμως όταν προκύπτουν συγκρούσεις και καβγάδες μεταξύ των συγγενών για τη διεκδίκηση της περιουσίας;  «Όταν ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται εκτός διαθήκης είναι δύσκολο να μην το πάρει βαρέως… πρόκειται στην ουσία για μια συναισθηματική διάψευση. Αντιλαμβάνεσαι πως ήσουν απλά ένας τυχαίος για εκείνον που έφυγε. Ειδικά δε όταν έχεις φροντίσει το άτομο που φεύγει, νιώθεις πως σου φέρθηκε με αχαριστία πριν φύγει από τη ζωή. Συνήθως ένας είναι εκείνος που αναλαμβάνει να έχει το ρόλο του γενναίου. Εκείνου που θα αναλάβει να φροντίζει, να βοηθά κάποιο στις τελευταίες του στιγμές. Το βάρος είναι πολύ μεγάλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Και είναι καλό να έχει μερίδιο από τη διαθήκη αυτό το άτομο, είναι δικαίωση συναισθηματική».


-Πώς πρέπει να αντιδρά κανείς σε κακεντρέχειες άλλων συγγενών όταν λαμβάνει μεγάλο μέρος μιας διαθήκης;


-Θα πρέπει να έχει στο νου του ότι η σχέση με τον αποθανόντα είναι ειλικρινής και πως τα χρήματα ή η περιουσία που έλαβε μετά τον θάνατο, δεν είναι τίποτε άλλο από μια απόδειξη αυτής της ειλικρινούς σχέσης. Έχοντας αυτό στο νου του, μπορεί να απαλλαγεί από την κριτική άλλων συγγενών και από συναισθηματικούς εκβιασμούς που μπορεί να προκύψουν.  


Τι συμβαίνει όμως όταν άτομα διεισδύουν στην οικογένεια με σκοπιμότητα να λάβουν τα χρήματα ενός ηλικιωμένου λόγου χάρη, που βαδίζει τα τελευταία βήματα της ζωής; Βλέπουμε ξαφνικά γυναίκες να συνάπτουν σχέσεις με γηραιότερους κυρίους απλά και μόνο για να εξασφαλίσουν τη διαθήκη τους όταν εκείνοι φύγουν από τη ζωή… Σπίτια διαλύονται γι αυτό το λόγο.  Ο ψυχίατρος Δρ. Γεώργιος Φλώρος εξηγεί: «Ακόμα και νομοθετικά έχει αλλάξει πια αυτή η κατάσταση. Όταν υπάρχουν υποψίες για μια τέτοια σκοπιμότητα η νέα σύζυγος δε δικαιούται να πάρει ολόκληρη την περιουσία του συντρόφου όταν εκείνος πεθάνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι στενοί συγγενείς, τα παιδιά δηλαδή κυρίως, θα πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Να απεμπλακούν συναισθηματικά όσο αδικημένα και αν αισθάνονται. Και να γνωρίζουν πως κάποιες προσωπικότητες, δυστυχώς εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά και αναγνωρίζουν δικαιώματα σε ανθρώπους που δεν τα αξίζουν».


-Ποιες προσωπικότητες συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο; Γιατί κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν στην άκρη τα παιδιά τους και τη γυναίκα τους και να συνάψουν σχέση με μια γυναίκα σε μεγάλη ηλικία, αφήνοντάς της όλη την περιουσία;


Εδώ μιλάμε για προσωπικότητες ελεγκτικές. Νομίζουν ότι πρέπει να έχουν τον έλεγχο και λόγω της σωματικής τους αδυναμίας προσπαθούν να διατηρήσουν αυτό τον έλεγχο με τη δύναμη του χρήματος. Βρίσκουν την οποία δωροδοκούν στην ουσία, για να νιώθουν ότι έχουν ακόμα πολύ μεγάλη δύναμη. Τονώνουν στην ουσία, την αίσθηση της σημαντικότητάς τους».


 


Συνέντευξη Γιώργος Κολέτσος  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X