Μοσχαρίσιο στήθος γεμιστό με λαχανικά

<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 – 2½ κιλά μοσχαρίσιο στήθος – ζητάμε από τον χασάπη μας να το ανοίξει και να το ετοιμάσει για ρολό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">300 γρ. καρότα, σε μικρά κυβάκια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γρ. αρακάς (κατεψυγμένος)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 – 5 αγγουράκια τουρσί, σε μικρά κομματάκια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">40 ml ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">125 ml λευκό, ξηρό κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">125 ml νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα (τα φύλλα), ή 1 κουτ. σούπας ξερό</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για τη σάλτσα</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας μουστάρδα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 ml λευκό, ξηρό κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγο μέλι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> για 8 άτομα</span></div>
</div>
<div class="recipe_parts right"> </div>
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts" style="font-size: small;"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 40΄</span></div>
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts" style="font-size: small;"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 2½ ώρες</span></div>
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts" style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div class="recipe_parts right">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span></strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τον αρακά και τα καρότα για 5 – 6 λεπτά, να μαραθούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τα αγγουράκια τουρσί, τη γραβιέρα, τον άνηθο, τα αυγά, τη φρυγανιά και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> Απλώνουμε το κρέας σε μια επιφάνεια, το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές και απλώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας περιθώριο γύρω-γύρω για να το τυλίξουμε σε ρολό χωρίς να χυθεί η γέμιση. Το ρολάρουμε (με τη βοήθεια κάποιου) και κάνουμε πυκνά, σφιχτά δεσίματα με σπάγκο μαγειρικής. (Εναλλακτικά, πάμε τη γέμιση σε τάπερ στον χασάπη μας και ζητάμε να μας το γεμίσει και να το περάσει σε ελαστικό δίχτυ.)</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 190° C.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Βάζουμε το στήθος σε ένα ταψί ή σε μια μέτρια γάστρα, προσθέτουμε το κρασί, το νερό και το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του σκεύους (αν διαθέτει). Το ψήνουμε σκεπασμένο για 1 ώρα. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα, γυρίζοντάς το ανά τακτά διαστήματα, για να ψηθεί καλά από όλες τις πλευρές και να ροδοκοκκινίσει. Το ξεφουρνίζουμε, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Κρατάμε τα ζουμιά του ταψιού. </span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Σάλτσα</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, βράζουμε για 3 – 4 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα ζουμιά του ταψιού σουρωμένα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί το όλον στο μισό. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον πολυκόφτη. Σουρώνουμε, ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπίπερο και όσο μέλι χρειάζεται για να πετύχουμε τη γεύση που θέλουμε.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σερβίρουμε το ρολό σε φέτες με τη σάλτσα και άγριο ρύζι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα