Άνοια: Συχνότερη σε όσους ζούν σε δρόμους με θόρυβο και ρύπανση thumbnail
Μία στις δέκα περιπτώσεις άνοιας μπορεί να αποδοθεί στη διαμονή κοντά σε μεγάλους δρόμους. Όσο πιο μεγάλη είναι η κίνηση ενός δρόμου, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος άνοιας....

Άνοια: Συχνότερη σε όσους ζούν σε δρόμους με θόρυβο και ρύπανση

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέλυσαν στοιχεία για 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Η άνοια είναι συχνότερη στους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση έως50 μέτρωναπό μεγάλους και πολυσύχναστους δρόμους με θόρυβο και ρύπανση, σε σχέση με όσους μένουν μακριά από τέτοιες λεωφόρους ή εθνικές οδούς, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χονγκ Τσεν της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέλυσαν στοιχεία για 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει ενδείξεις ότι η ρύπανση του αέρα και η ηχορύπανση των μεγάλων δρόμων μπορεί να αυξήσει τη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που μελέτησε σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στην πιθανότητα εμφάνισης σημαντικών νευροεκφυλιστικών παθήσεων.


Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις άνοιας μπορεί να αποδοθεί στη διαμονή κοντά σε μεγάλους δρόμους. Όσο πιο μεγάλη είναι η κίνηση ενός δρόμου, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος άνοιας.


Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στους δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και στη νόσο Πάρκινσον ή στην πολλαπλή σκλήρυνση.


Οι ερευνητές μελέτησαν επί μια δεκαετία όλα τα άτομα ηλικίας 20 έως 85 ετών που ζουν στο Οντάριο. Το 95% ζούσαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από κάποιο μεγάλο δρόμο. Οι επιστήμονες συσχέτισαν το ιατρικό ιστορικό κάθε ατόμου με τον ακριβή τόπο διαμονής του. Από τα 6,6 εκατ. άτομα, τα 243.000 εμφάνισαν άνοια, τα 31.500 Πάρκινσον και τα 9.250 πολλαπλή σκλήρυνση.


Ο κίνδυνος άνοιας είναι κατά μέσο όρο 7% μεγαλύτερος για όσους ζουν έως50 μέτρααπό δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, 4% μεγαλύτερος για όσους ζουν σε απόσταση 50 έως100 μέτρωνκαι 2% για όσους ζουν σε απόσταση 100 έως200 μέτρων. Για απόσταση άνω των200 μέτρωνδεν φαίνεται να αυξάνεται καθόλου ο κίνδυνος.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X