Κεφαλοτύρι σαγανάκι με πικάντικη, λαμπερή μαρμελάδα σύκου

<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">400 γρ. σύκα, κατά προτίμηση τα σκούρα (τα βασιλικά), ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για το σαγανάκι </strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">300 γρ. κεφαλοτύρι Νάξου, κομμένο σε 6 φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">60 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ελαιόλαδο για το τηγάνισμα</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</span></div>
</div>
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div class="recipe_parts right">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span></strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Μαρμελάδα σύκου:</strong> Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ για 1/2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα σύκα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα. Ρίχνουμε το ξίδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ταιριάζει, πλην των άλλων, με δυνατά κίτρινα τυριά ή με σαγανάκια τυριών, όπως το ακόλουθο. </span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Σαγανάκι:</strong> Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με νερό και ρίχνουμε σε ένα άλλο πιάτο το αλεύρι. Βουτάμε κάθε φέτα τυριού πρώτα στο νερό, μετά το «περνάμε» από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις φέτες τυριού για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> Σερβίρουμε το σαγανάκι με τη μαρμελάδα σύκου δίπλα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><a href="http://www.gastronomos.gr">http://www.gastronomos.gr</a></span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα