Ψάρι στο φούρνο με πατάτες, ντομάτα και μυρωδικά

<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">1.200 γρ. λευκό ψάρι σε φέτες, της αρεσκείας μας, φρέσκο ή κατεψυγμένο (πέρκα, μπακαλιάρος, γλαυκός κ.λπ.)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">10 – 15 μαύρες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 μέτριες ντομάτες, σε φέτες + 1 επιπλέον, τριμμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1.500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 μάτσο μαϊντανός, χοντροκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, κοπανισμένος)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">70 ml ούζο ή τσίπουρο ή λευκό ξηρό κρασί (με διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα του ψαριού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title" style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 6</strong> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 30'</span> <strong><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> περίπου 1 ώρα</span></strong></span></div>
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><span class="recipe_parts"><br /></span></strong></span></div>
<div class="recipe_parts right">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span></strong> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψάρι (σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες οι φέτες στο τηγάνι) για περίπου 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σφίξει. Το κρατάμε στην άκρη. </span><span style="font-size: small;">Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. </span><span style="font-size: small;">Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, την ντομάτα (τριμμένη και φέτες), το μαϊντανό, τη μισή ποσότητα βασιλικού, το δεντρολίβανο, το ούζο (ή το τσίπουρο ή το κρασί), το ελαιόλαδο, 100 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν σχεδόν οι πατάτες. Ξεφουρνίζουμε το ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τις ελιές (αν τις βάλουμε), τον υπόλοιπο βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσουμε τις πατάτες, απλώνουμε το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και το ψάρι και να αναμειχθούν τα αρώματα. </span><span style="font-size: small;">Σερβίρουμε το φαγητό και συνοδεύουμε με φρέσκια πράσινη σαλάτα. </span><span class="bittersweet" style="font-size: small;"><span class="simple_rhomb">Συνοδεύουμε με</span></span><span style="font-size: small;"> Ενα λευκό κρασί, μια Ρομπόλα, μια Βηλάνα, ένα παριανό χαρμάνι.</span></p>
<a href="http://www.gastronomos.gr"><span style="font-size: small;"><span class="recipe_parts">http://www.gastronomos.gr</span></span></a></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα