Ενισχύσεις ζητά η σουηδική αστυνομία

Η αστυνομία στη σουηδική πρωτεύουσα πρόκειται να ζητήσει ενισχύσεις ύστερα από τα επεισόδια που προκάλεσαν νεαροί οι οποίοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον αστυνομικών για πέμπτη συνεχή νύχτα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Περίπου 30 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στις φτωχές συνοικίες στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της πρωτεύουσας το βράδυ της Πέμπτης και νεαροί διαδηλωτές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, περιλαμβανομένου ενός σχολείου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

“Από πλευράς έκτασης των επεισοδίων, ήταν λίγο πιο περιορισμένα, (η κατάσταση ήταν) λίγο πιο ήρεμη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κγέλ Λίντγκρεν για τις ταραχές το βράδυ της Πέμπτης. Οκτώ άτομα – κυρίως 20άρηδες – τέθηκαν υπό κράτηση στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ίδιος είπε ότι η αστυνομία σχεδιάζει να ζητήσει ενισχύσεις από άλλες περιοχές για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ταραχών, αλλά και να τηρήσουν την τάξη στους προγραμματισμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες και στον γάμο της πριγκίπισσας Μαντλέν, τρίτης στη σειρά διαδοχής στον θρόνο, στις 8 Ιουνίου.Όπως είπε ο Λίντγκρεν, η αστυνομία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να έχει ισχυρή παρουσία στους δρόμους.

“Θα το πράξουμε αυτό για μέρες, εβδομάδες, για όσο χρειαστεί”, τόνισε όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι ταραχές ανάγκασαν την πρεσβεία των ΗΠΑ να προειδοποιήσει τους αμερικανούς πολίτες αυτή την εβδομάδα να αποφεύγουν τις περιοχές, όπου σημειώνονται επεισόδια.

Τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών πυροδότησε ο θάνατος στο Χούσμπι – επίκεντρο των ταραχών – ενός 69χρονου από πυρά αστυνομικών στις αρχές του μήνα.

Μία πρόσφατη κυβερνητική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των νέων, ηλικίας 16 με 29 ετών, σε μερικές από τις πιο φτωχές συνοικίες των μεγάλων σουηδικών πόλεων, δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Σουηδία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρότι η απόλυτη φτώχεια δεν είναι συχνό φαινόμενο.

Σχετικά άρθρα