Μοσχάρι από το Σιτσουάν

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><strong><span style="font-size: small;">Υλικά</span></strong></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">750 γρ. μοσχάρι (από φιλέτο ή από μπριζόλα ή από ένα κομμάτι που είναι μαλακό), κομμένο με κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές λωρίδες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μικρή πιπερίτσα τσίλι αποξηραμένη, θρυμματισμένη (προαιρετικά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας σάκε (γιαπωνέζικο αλκοολούχο ποτό από ρύζι – σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα και σε ενημερωμένες κάβες) ή λευκό κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 4 κουτ. σούπας νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδελίτσες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο </span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span style="font-size: small;"><strong><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 4</strong> </span><span class="recipe_parts" style="font-size: small;"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 20΄</span><strong><span class="recipe_parts" style="font-size: small;"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 10΄-12΄</span></strong></div>
</div>
</div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span></strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong></strong>Βάζουμε ένα γουόκ ή, αν δεν έχουμε, ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Αυτό το κάνουμε προτού βάλουμε το λάδι, για να μπορέσει το τηγάνι να πιάσει υψηλές θερμοκρασίες και να μη μας καεί το λάδι. Αφού ζεσταθεί το τηγάνι ρίχνουμε ταυτόχρονα το κρέας με το μισό λάδι. Σοτάρουμε το κρέας για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Είναι καλύτερα να σοτάρουμε το κρέας σε δύο δόσεις ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και του σκεύους και βγάλει το κρέας τα υγρά του. Βγάζουμε το κρέας από το γουόκ ή το τηγάνι και το βάζουμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στο σκεύος, το αφήνουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) για 20 περίπου δευτερόλεπτα ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα υπόλοιπα υγρά (δηλαδή τη σάλτσα σόγιας, το σάκε ή το κρασί και το νερό με το κορν φλάουρ) και μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε πάλι μέσα το κρέας. Μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;"><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Συνοδεύουμε με</span></span> Απλό λευκό ρύζι ή κάποιο από τα αρωματικά ρύζια, όπως μπασμάτι ή γιασεμιού. Ως συνοδευτικό ταιριάζουν επίσης τα ρυζομακάρονα (noodles).</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Συμβουλή:</span></span></strong> Όλο το μυστικό αυτού του πιάτου είναι στην επιλογή του κατάλληλου σκεύους. Το γουόκ είναι προτιμότερο από ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι γιατί έχει ψηλά και λεπτά τοιχώματα που διαχέουν γρήγορα τη θερμότητα. Σε αυτού του είδους τις παρασκευές τύπου κινέζικο, τα υλικά προστίθενται λεπτοκομμένα και γι’ αυτό το μαγείρεμα δεν διαρκεί περισσότερο από 10 – 12 λεπτά. Την ίδια τεχνική του stir-fry (δηλαδή σοτάρισμα με συνεχές ανακάτεμα) μπορείτε να εφαρμόσετε και σε άλλα πιάτα δικής σας έμπνευσης π.χ. τηγανιές με κοτόπουλο ή χοιρινό και λαχανικά.</span></p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr"><span style="font-size: small;">http://www.gastronomos.gr</span></a></p>
</div>

Σχετικά άρθρα