Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί όταν έχει ίωση; Ποιες τροφές την προλαμβάνουν;

Τον  χειμώνα που οι ιώσεις είναι σε έξαρση, τα παιδιά παρουσιάζουν συνεχώς συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος ή και συνδυασμό αυτών ταυτόχρονα. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να μάθουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας και να τα προστατεύσουμε από ιώσεις και κρυολογήματα.

Γράφει ο παιδίατρος Νίκος Βουδούρης

Ένας από τους βασικούς λοιπόν παράγοντες για την προστασία των παιδιών μας είναι η διατροφή. Τα γεύματα τους πρέπει να περιέχουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία δηλαδή φρούτα, λαχανικά, φυσικούς χυμούς, κρέας και ψάρι. Για τις μικρότερες ηλικίες πολύ σημαντικός είναι ο θηλασμός, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει πληθώρα αντισωμάτων.

Πρόληψη

Επίσης, επειδή η σωστή υγιεινή παίζει σπουδαίο ρόλο στην προστασία έναντι των ιώσεων πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να πλένουν συχνά τα χέρια τους, να μην τα βάζουν στα μάτια, το στόμα και τη μύτη και να μην μοιράζονται το φαγητό και τα ροφήματα τους με άλλα παιδιά. Ακόμα, σημαντική είναι η ξεκούραση και ο επαρκής ύπνος και η παραμονή στο σπίτι όταν ένα παιδί νιώθει κάποια αδιαθεσία.

Διατροφή όταν έχει ίωση

Παρόλα αυτά το παιδί μας μπορεί αρρωστήσει. Σε αυτήν την περίπτωση εκτός από την κατανάλωση αντιπυρετικών-παυσίπονων  πρέπει να ακολουθούμε και μια καλή διατροφή.

Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα ίωσης – γρίπης πρέπει να δίνουμε στα παιδιά φρούτα, φυσικούς χυμούς και ελαφριά και μικρά γεύματα όπως σούπες με κρέας και λαχανικά. Αντίθετα εάν παρουσιαστούν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας η διατροφή μας είναι διαφορετική. Καταναλώνουμε άφθονα  υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση και τα γεύματα μας πρέπει να είναι μικρά και να περιέχουν στερεές τροφές.

Βέβαια η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι η βασική προτεραιότητα ενός γονέα σε κάθε ίωση ή κρυολόγημα. Επίσης, η μείωση της όρεξης είναι φυσικό επακόλουθο και δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τέλος, καλό θα ήταν να κρατάμε τα παιδιά στο σπίτι ακόμα και για 48 ώρες χωρίς κανένα σύμπτωμα γιατί ο οργανισμός μετά από μια ίωση είναι πολύ αδύναμος και μπορεί εύκολα να ξανακολλήσει μια νέα ίωση.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

H σωστή διατροφή στις παιδικές ιώσεις: Τι πρέπει να τρώει;

Παιδικές ιώσεις: Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

 

Σχετικά άρθρα