Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Ψωρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δερματική νόσο
Ψωρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δερματική νόσο thumbnail

Ψωρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δερματική νόσο

Μια ζωή χωρίς καταχρήσεις, λίγο αλκοόλ, όχι κάπνισμα, υγιεινή διατροφή και άσκηση συμβουλεύει τους ασθενείς με ψωρίαση, η δερματολόγος Χριστίνα Αντωνίου. Η νόσος προσβάλλει το 2% του πληθυσμού, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στην παιδική ηλικία και «χτυπά» αδιακρίτως.


Οι κύριες βλάβες του δέρματος είναι ερυθηματώδεις πλάκες οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και τις βλέπουμε συνήθως σε αγκώνες, γόνατα, τριχωτό της κεφαλής.Όμως οι νέες θεραπείες ανοίγουν ένα ακόμη «παράθυρο» αισιοδοξίας για όλους όσοι ταλαιπωρούνται από τη νόσο και οδηγούνται συχνά -πυκνά σε κοινωνικό αποκλεισμό τόσο από το εργασιακό όσο και από το φιλικό τους περιβάλλον.


Άλλωστε η ψωρίαση δεν «είναι μεταδοτική και δεν κολλάει από το ένα άτομο στο άλλο, η άγνοια είναι μεταδοτική….» υπογραμμίζει η κ. Αντωνίου καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».-Τι είναι η ψωρίαση και τι την προκαλεί;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού.


Η ψωρίαση αποτελεί μια ανοσολογικώς διαμεσολαβούμενη νόσο, που σημαίνει πως σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.


-Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κλινική εικόνα της ψωρίασης ποικίλει τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και στον ίδιο τον ασθενή σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους που εντοπίζονται στους αγκώνες, γόνατα, τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να εμφανίζεται και διάχυτα στο σώμα.


-Από ποια ηλικία μπορεί να εκδηλωθεί και ποιοι είναι περισσότερο επιρρεπείς;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία και στην ενήλικο. Μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης σε ένα παιδί είναι υψηλότερος όταν κάποιος συγγενής έχει ψωρίαση. Η ψωρίαση εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα.-Πώς επιβαρύνει η φλεγμονώδης νόσος την καθημερινή ζωή του πάσχοντα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το εξάνθημα μπορεί σε μερικούς αςθενείς να προκαλεί φαγούρα και σε άλλους κάψιμο ή πόνο. Και  ένα ποσοστό 20-30% των ασθενών να πάσχουν και από ψωριασική αρθρίτιδα, με πόνους στις αρθρώσεις. Όλα αυτά επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. 


Η ψωρίαση δεν είναι απλά μια δερματική νόσος. Η ψωρίαση έχει βρεθεί να σχετίζεται με την παρουσία άλλων συστηματικών νόσων, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αρθρίτιδα, υπέρταση και ηπατική νόσο.


 


-Και πώς επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς, ειδικά σε γυναίκες και δη νεαρές που θέλουν να έχουν μια πιο προσεγμένη εμφάνιση;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η άγνοια για τις αιτίες, τη φύση και τις επιπτώσεις της ψωρίασης, είναι έν-α από μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Επίσης, η προκατάληψη και ο φόβος του περιβάλλοντος (εργασιακού, φιλικού, κοινωνικού) οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό των ασθενών. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το εξάνθημα της ψωρίασης δεν είναι μεταδοτικό, και η άγνοια δημιουργεί φοβίες και ρατσισμό. Σε μελέτη που έγινε στην Αμερική από το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης και αφορούσε τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών βρέθηκε ότι οι νεαροί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την ανεύρεση εργασίας, τη χρήση κοινόχρηστων χώρων (πχ πισίνες).-Τι δεν πρέπει να κάνει ο ασθενής με ψωρίαση και αντίστοιχα τι πρέπει να τηρεί κατά γράμμα για να έχει καλή υγεία;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ασθενής με ψωρίαση πρέπει να αποφεύγει την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείται και φυσικά να γνωρίζει ότι το stress και οι λοιμώξεις είναι παράγοντες που επιδεινώνουν την ψωρίαση.


-Μπορεί η διατροφή και δη η μεσογειακή να βοηθήσει τον ασθενή με ψωρίαση και σε ποιο βαθμό;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή και μάλιστα η μεσογειακή σε συνδυασμό με άσκηση βοηθά τον ασθενή με ψωρίαση, διότι προλαβαίνει το μεταβολικό σύνδρομο ( κοιλιακή παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση)  που έχει υψηλή επίπτωση στους ασθενείς με ψωρίαση.


-Τελικά, η ψωρίαση είναι μια νόσος η οποία θεραπεύεται;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ψωρίαση είναι μία νόσος που αντιμετωπίζεται και υπάρχουν πολλές προτάσεις θεραπείας ανάλογα με τη μορφή της νόσου και τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς (π.χ επιθυμία τεκνοποίησης, ηλικία, γενική κατάσταση της υγείας του). Οι ασθενεις με ψωρίαση φυσικά και μπορούν να τεκνοποιήσουν, θα πρέπει να ενημερωθεί ο δερματολόγος του ασθενούς για τη θεραπεία που κάνουν και να δοθεί η σωστή και ασφαλής συμβουλή.


-Και με τις νέες θεραπείες τι γίνεται; Τι να περιμένουμε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ αισιόδοξο το μέλλον, νέες θεραπείες περιμένουμε που θα καλύπτουν όλες τις μέχρι τώρα ανικανοποίητες ανάγκες των ασθενών μας. Η έρευνα κάνει άλματα στη ψωρίαση και δεν θα αργήσει το φάρμακο που θα θεραπεύσει τη νόσο. Ήδη τα φάρμακα που διαθέτουμε έχουν εκπληκτική αποτελεσματικότητα και είναι ασφαλή.


-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο έρχεστε συχνά αντιμέτωπη στις συναντήσεις σας με τους ασθενείς;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ψωρίαση είναι χρόνια νόσος και απαιτεί  συνεχή θεραπεία, και οι ασθενείς πρέπει να είναι συνεπείς στη θεραπεία τους. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν για να έχουν καλή ανταπόκριση, ένα καθαρό δέρμα.


-Τι θα συμβουλεύατε τους ασθενείς με ψωρίαση;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μια ζωή χωρίς καταχρήσεις, λίγο αλκοόλ, όχι κάπνισμα, υγιεινή διατροφή και άσκηση.


-Και τι θα λέγατε σε αυτούς που βλέπουν με δυσπιστία πάσχοντες με ψωρίαση καθότι πιστεύουν πώς η νόσος είναι μεταδοτική;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και δεν κολλάει από το ένα άτομο στο άλλο, η άγνοια είναι μεταδοτική.


-Ποια είναι η μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα των ασθενών και πώς πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία;


Συχνή ενημέρωση των ασθενών για την πάθηση τους από τους επαγγελματίες υγείας, τα σωματεία των ασθενών και η Πολιτεία να διευκολύνει τους ασθενείς στη πρόσβαση τους στις νέες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X