Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τη φτώχεια στα Σεπόλια, MVP στο NBA – Τα δάκρυα στα μάτια, ο θάνατος που τον σημάδεψε και το «κρυφό» μήνυμα στο σακάκι του για την Ελλάδα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ, αφήνοντας πίσω του και… μακριά, τους Τζέιμς Χάρντεν και Πολ Τζορτζ.

Από τους 101 δημοσιογράφους που ψήφισαν και κλήθηκαν να δώσουν πέντε επιλογές, οι 78 έδωσαν την πρώτη θέση στον Έλληνα σούπερ σταρ, και οι άλλοι 23 τη δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα ο Greek Freak να συγκεντρώσει ποσοστό 77%.

Ζουν και… αναπνέουν για τον Έλληνα σούπερ σταρ

Όπως είναι γνωστό, οι δημοσιογράφοι καλούνται να δώσουν πέντε επιλογές. Η 1η επιλογή αξίζει 10 βαθμούς, η δεύτερη επτά, η τρίτη πέντε, η τέταρτη τρεις και η πέμπτη έναν βαθμό. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φαίνεται λοιπόν, πως δεν είναι μόνο το καμάρι όλων των Ελλήνων, αλλά και του Μιλγουόκι.

Η πόλη – έδρα των Μπακς, ζει και αναπνέει για τον Έλληνα σούπερ σταρ. Επομένως είναι φυσιολογικό να νιώθουν υπερήφανοι για το κατόρθωμά του να αναδειχτεί πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου στο NBA. Τον τίτλο αυτό τον περίμεναν με μεγάλη προσμονή οι Μπακς και δεν έμειναν απλά στα συγχαρητήρια προς τον ηγέτη τους.

Συγκινημένος, με δάκρυα στα μάτια

Είχαν φροντίσει να έρθουν στην Ελλάδα και να φτιάξουν ένα συγκινητικό βίντεο από το γήπεδο στα Σεπόλια, όπου απεικονίζεται να καρφώνει. Έλληνες θαυμαστές του, μιλούν για τον μεγάλο σταρ και τον χαρακτηρίζουν MVP.

Συγκινημένος, με δάκρυα στα μάτια και αφού είχε επιδείξει λίγο πριν, τη ραμμένη φόδρα στο εσωτερικό του σακακιού του που απεικόνιζε την Ακρόπολη, ευχαρίστησε τους πάντες. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό που με ευλόγησε με αυτό το ταλέντο για να βρεθώ σε αυτή τη θέση. Ό,τι κάνω, το κάνω μέσα από αυτόν», δήλωσε.

Ο θάνατος που τον σημάδεψε

Απών ήταν ο πατέρας του, Τσαρλς, ο οποίος έφυγε από την ζωή στο σπίτι του στις ΗΠΑ, σε ηλικία μόλις 54 ετών, πριν από δύο χρόνια περίπου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη ανακοπή καρδιάς ένα μεσημέρι Παρασκευής. Η θλίψη ήταν- και παραμένει- τεράστια για την οικογένεια.

Είχε παρουσιάσει στο παρελθόν πρόβλημα υγείας σχετιζόμενο με την καρδιά του. Το 2015 είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Είχε παραπονεθεί για έντονους πόνους στο στήθος. «Τόσα πολλά πράγματα έχουν συμβεί από την ημέρα που έφυγες για ένα καλύτερο μέρος. Σε σκέφτομαι κάθε μέρα και μου λείπεις πολύ».

«Η 29η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να είναι μια θλιβερή μέρα στο ημερολόγιό μου αλλά μια μέρα που θα σκέφτομαι πόσο σπουδαίος πατέρας και πρότυπο υπήρξες για εμένα και τα αδέρφια μου. Σε αγαπώ πολύ, ο γιος σου», είχε δημοσιεύσει ο Γιάννης.

Όλοι του δίνουν συγχαρητήρια

Σύσσωμη η πολιτική και αθλητική σκηνή έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά της στον Έλληνα επαγγελματία καλαθοσφαιριστή. «Τα ξημερώματα γράφτηκε μια σπουδαία σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ένα δικό μας παιδί, ένας Έλληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία, αναδείχτηκε ο πολυτιμότερος παίκτης στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου».

Αυτό σχολίασε σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «MVPs είναι όμως και οι άνθρωποί του, που τον πίστεψαν και τον στήριξαν. MVPs είναι όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας και που ασχέτως καταγωγής ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Συγχαρητήρια Γιάννη, δίνεις μεγάλη χαρά σε έναν ολόκληρο λαό».

Η Ελλάδα υποκλίνεται στο χάρισμά του

Συγχαρητήριο μήνυμα στον κορυφαίο αθλητή απέστειλαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

https://www.instagram.com/p/BzHymvMF8pG/

Η Ελλάδα υποκλίνεται και συγχαίρει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για την ανάδειξή του αυτή. Ομοσπονδίες, σύλλογοι από το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο μέσω ανακοινώσεων ή των social media εκφράζουν τη χαρά και την υπερηφάνεια τους για την κορυφαία στιγμή του σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς.

Έχει καταγωγή από τη Νιγηρία

Το «κόκκινο χαλί» όμως, δεν ήταν στρωμένο από την αρχή. Γεννημένος στην Αθήνα, είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και τη γιαγιά του. Οι γονείς του απέκτησαν άλλα 3 αγόρια στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Κώστα, και τον Αλέξη.

https://www.instagram.com/p/Byx8SNPFSpp/

Ο πατέρας του ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Η οικογένεια απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία πήραν ένα ελληνικό και ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη είναι «Ούγκο».

Έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου

Αν και γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας.

https://www.instagram.com/p/BxaqIqfllXl/

Μεγάλωσε στη συνοικία των Σεπολίων και οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία. Έτσι ο Γιάννης μαζί με τον αδερφό του Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες αγορές.

Ο Σπύρος Βελλινιάτης ήταν αυτός που τον ανακάλυψε

Ξεκίνησε να ασχολείται με την καλαθοσφαίριση το 2007 και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού. Είναι ομάδα όπου ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν επίσης να παίζουν αργότερα. Από την άλλη ο αδερφός του ο Φράνσις πίσω στην Νιγηρία έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο αδερφός του Θανάσης

https://www.instagram.com/p/Bocau5WFHF4/

Ο Σπύρος Βελλινιάτης ήταν αυτός που ανακάλυψε εντελώς τυχαία να παίζουν στη γειτονιά τα δυο μεγάλα αδέρφια, Θανάση και Γιάννη. Αν και δεν τους είδε να αθλούνται, παρατήρησε το ύψος τους και την ελαστικότητά τους. Ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τη δυναμική τους και άρχισαν τις προπονήσεις στο Φιλαθλητικό.

Ξεχωρίζει για τον χαρακτήρα του

«Τον Γιάννη τον κάνει τόσο ξεχωριστό πιστεύω ο χαρακτήρας του. Είναι ένα παιδί που το έχει σφυρηλατήσει η ζωή. Δεν δίνει δεύτερες ευκαιρίες, δεν χαρίζεται. Είναι ιδιαίτερα έξυπνος και πολύ αποφασιστικός. Έχει μια ωριμότητα πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία του και αυτό το διαπίστωσαν και οι Αμερικάνοι», είχε δηλώσει ο κος Βελλινιάτης.

Ο αδερφός του Κώστας

https://www.instagram.com/p/ByNX8b4HQDY/

Ο Γιάννης ήξερε ότι αν δεν πουλήσει μια μέρα, το βράδυ ο αδερφός του δεν θα είχε φαγητό. «Αυτό πιστεύω είναι που τον έκανε τόσο σκληρό μέσα του και ξεχωριστό. Έχει αντικρίσει την πιθανότητα να πεθάνει από την πείνα. Δεν υπάρχει σκληρότερος τρόπος για να καταλάβεις τι είναι η ζωή. Όλες του οι αισθήσεις δουλεύουν στο έπακρο».

Του έβγαλαν το παρατσούκλι «The Greek Freak»

Επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ του NBA στις 4 Απριλίου του 2013 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο ίδιος πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του, Θανάση, κρατώντας την ελληνική σημαία και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε ντραφτ για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013.

Ο αδερφός του Άλεξ

https://www.instagram.com/p/BxEJGLmnsGC/

Έχει τον αριθμό 34 στην φανέλα του και το αγωνιστικό παρατσούκλι του είναι «The Greek Freak». Ο διεθνής άσος, σε ηλικία 22 ετών, εκτός από την πρωτιά που έδωσε στο ελληνικό μπάσκετ, έγινε και ο νεότερος μη Αμερικανός παίκτης που ξεκινά βασικός σε All Star Game.

Σε μαραθώνια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε έλαβε 1.604.463 ψήφους και είναι τρίτος στην Ανατολή, πίσω μόνο από τους Λεμπρόν Τζέιμς με 1.893.751 και Κάιρι Ίρβινγκ με 1.696.769 ψήφους.

Η κοπέλα του 

https://www.instagram.com/p/Bt3uQJwgwLG/

Όσο άρτια και παραγωγικά οδεύει στα επαγγελματικά του, άλλο τόσο όμορφα κυλά και η προσωπική του ζωή αφού έχει βρει τον έρωτα στα μάτια της Mariah Danae.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καλύτερος παίκτης του κόσμου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (ΒΙΝΤΕΟ)!

Ράιαν Λόχτε: Ο σέξι πρωταθλητής που ρίσκαρε την καρίερα του με ένα μεθύσι- Το σκάνδαλο στο Ρίο και το ένταλμα σύλληψης

Πάνος Τριανταφύλλου: Καθηλώθηκε σε καροτσάκι στα 18 του κι έγινε πρωταθλητής στη σπάθη χαρίζοντας μας το ασημένιο μετάλλιο

Σπύρος Γιαννιώτης: 30 φορές πρωταθλητής, τα δύσκολα μαθητικά χρόνια και ο γάμος του

Ανδρεας Βαζαίος: Ο χρυσός πρωταθλητής που θέλει να γίνει ψυχολόγος και ξεπερνάει συνέχεια τον εαυτό του

Κώστας Φιλιππίδης: Ποιος είναι ο αθλητής που έκανε περήφανη την Ελλάδα

Σάρα Καρμπονέρο: Η «καυτή» Ισπανίδα δημοσιογράφος που μαγεύει στα γήπεδα αλλά τη… χαίρεται μόνο ο Ίκερ Κασίγιας – Η καριέρα που… άφησε, το φιλί όλο πάθος και η μάχη με τον καρκίνο

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο Σέρβος τενίστας που προπονούνταν κάτω από τις βόμβες- Πώς τον ανακάλυψαν τυχαία 6 χρονών, οι θυσίες και η γυναίκα της ζωής του

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας τενίστας που… σιχαίνεται να χάνει – Η συγκίνηση όταν νίκησε το παιδικό του ίνδαλμα Φέντερερ, ο παρ’ ολίγον πνιγμός και το λαμπρό μέλλον

Σχετικά άρθρα