Coq au vin

<p><span style="font-size: small;">Ο κόκορας κρασάτος είναι εμβληματικό φαγητό της Γαλλίας. Κατά καιρούς παραποιείται και καταλήγει κοκκινιστός, παραμένοντας νοστιμότατο πιάτο αλλά όχι coq au vin. Aς τον φτιάξουμε!</span></p>
<h3><span style="font-size: small;">Τι χρειαζόμαστε:</span></h3>
<div class="rr_ingredients">
<ul class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 κοκοράκι αλανιάρικο 2 κιλών</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">700 ml κρασί ερυθρό ξηρό</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">10 κρεμμυδάκια κοκκάρια (στιφάδου)</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">2 φύλλα δάφνης</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος ή λίπος χήνας</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά κέρατα</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">200 γρμ άκοπο μπέικον</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">2 σκελίδες σκόρδο</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">250 γρμ μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">αλάτι-πιπέρι</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">θυμάρι τριμμένο</span></li>
</ul>
<h3><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span></h3>
<ol class="rr_method_list">
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοκοράκι μας. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα-έξω και το βάζουμε στη γάστρα μας με το στήθος κάτω.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Το περιχύνουμε με το λάδι και το "μασαζάρουμε"με το λίπος ή το βούτυρο.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα κοκκάρια ολόκληρα και τα βάζουμε ολόγυρά του. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια και κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου ακαθάριστες, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Περιχύνουμε το φαγητό μας με το κρασί και μισό ποτήρι νερό.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε αέρα, 180<sup>ο</sup> για 2 ώρες.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί κι ένα ποτήρι από το κρασί που μαγειρέψαμε.</span></li>
<li class="rr_method_list"><span style="font-size: small;">Καλή επιτυχία!</span></li>
</ol>
<h3><span style="font-size: small;">Λίγα μυστικά ακόμα</span></h3>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Το φαγητό είναι έτοιμο όταν η άρθρωση στο μπούτι του κόκορα αποκαλύπτεται, όπως στη φωτογραφία. Μην τον παραμαγειρέψετε, θα χάσει σε νοστιμιά κατά πολύ.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Χρησιμοποιήστε κρασί καλής ποιότητας, η ποσότητα ίσως ανεβάζει το κόστος αλλά αποζημιώνει σε γεύση. Ο κανόνας είναι σταθερός, δε μαγειρεύουμε ποτέ με κρασί που δεν πίνουμε.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"> </span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: sintagespareas.gr</span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα