Αναποδογυριστή μηλόπιτα

Από τις πιο ωραίες μηλόπιτες, µε μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτο και πολύ αφράτη ζύμη. Σερβίρετέ τη ζεστή και αχνιστή, µε µία µπάλα παγωτό.

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ μήλου

  • 200 γραµ. μαργαρίνη με βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική</span></li>
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)</span></li>
  • 1 βανίλια</span></li>
  • >ξύσμα από 1 λεμόνι</span></li>
  • 1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)</span></li>
  • 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του</span></li>
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ</span></li>
  • 1 πρέζα αλάτι</span></li>
  • 1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο</span></li>
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες</span></li>
  • 2 μήλα κομμένα σε καρέ</span></li>
  • 2-3 κ.σ κονιάκ</span></li>
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα</span></li>

Για το ταψί

  • 100 γραμ. μαργαρίνη με βούτυρο μαλακή</span></li>
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)</span></li>
  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος</span></li>
  • λιγο βούτυρο για το άλειμμα</span></li>

Εκτέλεση

Αυτή η μηλόπιτα είναι αφράτη και εύκολη, τα μήλα της καραμελωμένα και η ζύμη της γεμάτη με κομμάτια φρούτου.
<h3><span style=”font-size: small;”>Προετοιμάζουμε πρώτα το ταψί.</span></h3>
<p><span style=”font-size: small;”>Θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με τη μαλακή μαργαρίνη. Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί,  το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφουμε με τα 100 γραμ. μαργαρίνης όλο το αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού µε την καστανή ζάχαρη, που θα στήσουμε την αναποδογυριστή μηλόπιτα. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μεση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα. Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας, που θα φτιάξουμε τη μηλόπιτα, με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά, φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας. Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε τη μαργαρίνη για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να “κρεμώσει” το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα.  Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα, το αλεύρι με το γάλα. Αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι. Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Δεν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό του με μία οδοντογλυφίδα, και δούμε ότι ψήθηκε. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.</span></p>
<p><span style=”font-size: small;”>πηγή: http://www.argiro.gr/</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα