Το γονίδιο που λευκαίνει τις τίγρεις

Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον γονιδιακό μηχανισμό που ευθύνεται για τη γέννηση των εντυπωσιακών ασπρόμαυρων τίγρεων. Διαπίστωσαν ότι μια παραλλαγή σε ένα γονίδιο είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από το… άσπρο φόντο του σώματος των αιλουροειδών.

Η τίγρη

Η λευκή τίγρη ξεχωρίζει όχι μόνο από το χρώμα της αλλά και από το μέγεθός της, αφού δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο είδος ανάμεσα στις τίγρεις αλλά και στα αιλουροειδή γενικότερα. Το μήκος της κυμαίνεται από 2,50 μ. έως 3,00 μ. Το ύψος της φτάνει το 1,00 μ. και ζυγίζει περίπου 200 κιλά. Οι λευκές τίγρεις αποτελούν ένα από τα είδη που θέλουν διακαώς να έχουν οι ζωολογικοί κήποι αφού είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε μικρούς και μεγάλους. Πιστεύεται ότι το 1958 εξοντώθηκε η τελευταία λευκή τίγρη που ζούσε ελεύθερη στη φύση. Το εντατικό κυνήγι και η καταστροφή των οικοσυστημάτων είναι οι δύο αιτίες της εξαφάνισης των λευκών τίγρεων.

Το γονίδιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Peking επικέντρωσαν την προσοχή τους στο γονίδιο SLC45A2 που θεωρείται ότι συνδέεται με το μπλοκάρισμα της ανάπτυξης έντονων χρωμάτων σε διάφορα είδη ζώων αλλά και στον άνθρωπο. Οι ερευνητές εντόπισαν μια μικρή παραλλαγή στην εκδοχή του γονιδίου που φέρει η λευκή τίγρη.

Αυτή η παραλλαγή φαίνεται ότι εμποδίζει την παραγωγή των κόκκινων και κίτρινων χρωστικών ουσιών, όχι όμως και την παραγωγή της μαύρης χρωστικής ουσίας, γεγονός που εξηγεί γιατί η λευκή τίγρη διαθέτει όπως και οι άλλες τις χαρακτηριστικές μαύρες λωρίδες.

Οι ερευνητές έδωσαν επίσης απάντηση και στο θέμα που έχει προκύψει με τις τίγρεις των ζωολογικών κήπων οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας όπως δυσμορφίες, προβλήματα στην όραση κ.α.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι λευκές τίγρεις δεν είναι από τη φύση τους λιγότερο υγιείς από εκείνες της Βεγγάλης από τις οποίες προέρχονται αλλά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών αναπαραγωγής και διασταυρώσεων που τους επιβάλλει ο άνθρωπος. Οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει οι λευκές τίγρεις να απελευθερωθούν μετά από την εκπόνηση ενός προσεκτικά σχεδιασμένου προγράμματος. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Current Biology

Σχετικά άρθρα