Διαβήτης και διατροφή: τι και πόσο πρέπει να καταναλώνεις

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn">Πηνελόπη Λαγούρου Διαιτολογος-Διατροφολογος</span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped"><span class="vcard author"><span class="fn">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)</span></span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p>Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή για την ασθένεια αυτή , ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που σύμφωνα άλλωστε με την μελέτη ΑΤΤΙΚΗ  που έγινε ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί κατά 6% στην διάρκεια 5 ετών(2001-2006).Για τον διαβήτη τύπου 1, απο την άλλη επειδή ακριβώς πλήτει μόλις το 5-10% των ασθενών, δεν υπάρχουν πολλά επιδημιολογικά δεδομένα.</p>
<p>Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, που χαρακτηρίζεται είτε από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης(αύξηση των τιμών γλυκόζης) είτε η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι αποτελεσματική.</p>
<p>Αρχικά θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους τύπους διαβήτη. Υπάρχει ο διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης και ο διαβήτης τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού.</p>
<p>Τα καλά νέα είναι πως ο διαβήτης μπορεί να διαχειριστεί από μας και να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό με κάποιες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή.</p>
<p><span>Βρίσκομαι σε κίνδυνο;</span></p>
<p><strong>Συγκεκριμένοι παράγοντες σε βάζουν σε υψηλό κίνδυνο όπως:</strong></p>
<ul>
<li>Ηλικία πάνω από 45 ετών</li>
<li>Οικογενειακό ιστορικό</li>
<li>Διαβήτης κύησης</li>
<li>Παχυσαρκία</li>
<li>Διαταραχή ανόχής γλυκόζης</li>
<li>Έλλειψη σωματικής άσκησης</li>
<li>Αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης</li>
<li>Καρδιοπάθεια</li>
</ul>
<p><strong>Αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή</strong></p>
<p>Δεν υπάρχει μια δίαιτα που να ανταποκρίνεται σε όλους τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Παρόλα αυτά υπάρχει μια "συνταγή" για να τρώμε καλύτερα.</p>
<p>Για να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τον σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να καταλάβουμε πως η διατροφή και το φαγητό επηρεάζει το σώμα μας.Οι υδατάνθρακες , οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία ώστε να είναι σταθερά όσο γίνεται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.</p>
<p><strong>Το κλειδί για ένα υγειινό πλάνο</strong></p>
<ul>
<li>Ίδια ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα ή σνακ</li>
<li>Σωστές επιλογές φαγητού για μια καλή καρδιά και υγεία</li>
<li>Μικρά ,συχνά γεύματα (3 κυρίως και 2 ενδιάμεσα σνακ)</li>
</ul>
<p><strong>Διατροφικό πλάνο</strong></p>
<p>Η καλή υγεία εξαρτάται από την κατανάλωση ποικιλίας φαγητού που περιέχει τα σωστά ποσά υδατανθρακών (σύμφωνα με τις μονάδες ινσουλίνης), πρωτεϊνών, λιπαρών καθώς και βιταμινών, μετάλλων, σιδήρου και νερό.</p>
<p><strong>Αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη ένα καλό διατροφικό πλάνο είναι :</strong></p>
<ul>
<li>Αμυλώδης τροφές, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, ψωμιού, ολόκληρους καρπούς,ρύζι , ζυμαρικά καθώς και αμυλώδη λαχανικά όπως τα φασόλια, αρακάς, καλαμπόκι</li>
<li>Μη αμυλώδη λαχανικά ,καρότο, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά</li>
<li>Φρούτα</li>
<li>Άπαχο κρέας, ψάρι, τυρί με χαμηλά λιπαρά</li>
<li>Άπαχο γάλα ή ημιάπαχο και γιαούρτι</li>
<li>Υγειινά λιπαρά , όπως το ελαιόλαδο</li>
</ul>
<p><strong>Οι ακριβής ποσότητες κατανάλωσης από κάθε κατηγορία εξαρτάται από την ηλικία , βάρος, φύλο , βασικό μεταβολισμό και φυσική δραστηριότητα.</strong></p>
<p>Μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσεις την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώς και πίνεις . Ο προσωπικός διατροφολόγος σου θα καθορίσει ένα συγκεκριμένο ποσό των υδατανθράκων για κάθε γεύμα ή σνακ για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε καλό έλεγχο. Δουλειά σου είναι να μάθεις ότι το ποσό των υδατανθρακών του φαγητού ή του ποτού που πρέπει να καταναλώσεις μετριέται σε γραμμάρια ή επιλογές υδατανθράκων από την ομάδα, στη συνέχεια να κρατήσεις τον προγραμματισμένο αριθμό υδατανθρακών σε κάθε γεύμα και σνακ.</p>
<p><strong>Υπογλυκαιμικό επεισόδιο</strong></p>
<p>Είναι μια κοινή "επιπλοκή" του σακχαρώδη διαβήτη και συμβαίνει όταν οι τιμές σακχάρου στο αίμα είναι κάτω των 70mg/dL. Τα συχνότερα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι αίσθημα κούρασης, δυσκολία ομιλίας, πονοκέφαλος, τάση λιποθυμίας, πείνα, εφίδρωση, σπασμοί κλπ. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει άμεσα με τη χορήγηση 15 γρ. υδατάνθρακα δηλαδή:</p>
<ul>
<li>ζαχαρόνερου(1/2 ποτήρι νερό+1 κουταλία ζάχαρη),</li>
<li>½ πορήρι χυμό φρούτων χωρίας ζάχαρη</li>
<li>1κουταλία της σούπας μέλι ή μαρμελάδα</li>
<li>3 δισκία γλυκόζης</li>
</ul>
<p>Σε περίπτωση που δεν διορθωθεί η υπογλυκαιμία σε 15 λεπτά πρέπει να χορηγηθούν άλλα 15 γρ. υδατάνθρακα της ίδιας μορφής. Τέλος σε περίπτωση κάποιας λιποθυμίας λόγω υπογλυκαιμίας ή αδυναμίας κατάπωσης χορηγείται στον ασθενή ένεση γλυκαγόνης ενδομϋικά.</p>
<p>ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: creativecommons.org</p>
</div>

Σχετικά άρθρα