Τι να κάνω για να μην μεθύσω;

<p style="text-align: justify;">Χαλάρωση, ευθυμία, γλυκιά ζάλη, ναυτία. Αυτά είναι μερικά από τα γνώριμα συμπτώματα της μέθης…. Καλό είναι να ενημερωθείτε για όλα όσα αφορούν το αλκοόλ και τη μέθη ώστε να μη γυρίζετε σπίτι σας… παραπατώντας.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong> </strong><strong>Τι να κάνω για να μη μεθύσω;</strong></p>
<p style="text-align: justify;">- <strong>Μην πίνετε με άδειο στομάχι.</strong> Για να καθυστερήσετε την εκδήλωση της μέθης πρέπει πρώτον να μην είστε πολύ κουρασμένοι και εξαντλημένοι και δεύτερον να είστε  φαγωμένος και ιδιαίτερα να έχετε καταναλώσει λιπαρές τροφές (λαδερά  φασολάκια, μπάμιες κ.λπ.) οι οποίες αργούν να πεμφθούν παρεμποδίζοντας έτσι την ταχεία απορρόφηση του οινοπνεύματος. Με άλλα λόγια, αν πιείτε ένα αλκοολούχο ποτό, σε 5 έως 10 λεπτά θα έχει απορροφηθεί η αλκοόλη που περιέχει και θα έχει μπει στο αίμα σας, αντίθετα αν υπάρχει τροφή στο  στομάχι η αλκοόλη θα απορροφηθεί προοδευτικά, κι έτσι θα καθυστερήσει ή θα αποφευχθεί εντελώς η μέθη. Η αλκοόλη που περιέχει ένα ποτήρι κρασί για  παράδειγμα, θα φτάσει στο αίμα σας πολύ καθυστερημένα και σε 10 λεπτά περίπου αν το στομάχι σας  είναι άδειο.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Μην αγνοείτε τους ξηρούς καρπούς.</strong> Αν θέλετε να πιείτε παρ’ όλο που δεν έχετε φάει πολύ καλά, συνοδεύστε τουλάχιστον το ποτό σας με ανάλατους ξηρούς καρπούς οι οποίοι περιέχουν πολλά λιπαρά.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Αποφεύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς.</strong> Γενικότερα τα αλμυρά συνοδευτικά (τσιπς, ποπ κορν, κ.λπ.) πρέπει να αποφεύγονται, γιατί το αλάτι απορροφά τα υγρά του στομαχιού με αποτέλεσμα να μένει περισσότερη ποσότητα αλκοόλ, η οποία δεν διαλύεται, μέσα στο στομάχι.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτό ανά ώρα.</strong> Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από ποτήρι σε ποτήρι δεν είναι λιγότερο υπολογίσιμο. Αν πιείτε ένα ποτήρι μονορούφι η αλκοόλη που περιέχει θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σας πολύ γρηγορότερα από ό,τι αν το πιείτε σιγά σιγά.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Βάλτε νερό στο κρασί σας.</strong> Καλό είναι να αραιώνετε το ποτό σας με πάγο και νερό, γιατί έτσι αυξάνετε τον όγκο του ποτού, χωρίς να αυξάνετε την περιεκτικότητά του σε αλκοόλη. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνετε να πίνετε την ιδια ποσότητα αλκοόλης αλλά σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Πίνετε μαζί με το ποτό σας και άφθονο νερό γι΄αυτό ζητήστε μια κανάτα με νερό.</strong> Σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε σε όλα τα μπαράκια να σερβίρουν μαζί με το ποτό και μια κανάτα με νερό. Πίνοντας άφθονο νερό και γενικά άλλα μη αλκοολούχα ποτά προκαλείται άφθονη διούρηση και επομένως αποβολή μεγάλου μέρους οινοπνεύματος από τον οργανισμό. Επειδή όμως αυτό δεν συνηθίζεται, ζητήστε το εσείς.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Προσέξτε τι θα πιείτε.</strong> Άλλο ένα ποτήρι κρασί και άλλο ένα ποτήρι ουίσκι. Τα οινοπνευματώδη που προέρχονται από ζύμωση π.χ. κρασί, μπίρα) θεωρούνται λιγότερο επιβαρυντικά για τον οργανισμό από εκείνα που προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ουίσκι, βότκα, ούζο, μπράντι, λικέρ κ.λπ.). Η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ έχει άμεση σχέση με τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής του (ευθυμία, ζάλη, μέθη). Ένας πρακτικός τρόπος για να διαπιστώσετε πόσο δυνατό είναι το ποτό που πίνετε είναι να διαβάσετε την ετικέτα. Σε αυτήν αναγράφεται η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ με την ένδειξη: % Volume. Που σημαίνει περιεκτικότητα σε αλκοόλη σαν ποσοστό επί τις % του όγκου του συγκεκριμένου ποτού Π.χ. ένα μπουκάλι συνηθισμένο ουίσκι περιέχει 40% Vol, ένα τζιν 43% Vol, μια βότκα 40% Vol, ένα λικέρ 18 –25% Vol, ένα κρασί 11-14% Vol,   μια μπίρα 3-5% Vol, κ.λπ. Όσο πιο ελαφρύ λοιπόν είναι το ποτό που θα πιείτε τόσο πιο δύσκολα θα ζαλιστείτε. Βέβαια, ρόλο παίζει και η ποσότητα που θα καταναλώσετε. Αν δηλαδή, πιείτε ένα μπουκάλι κρασί παρ’ όλο που είναι ελαφρύ ποτό είναι σαν να πιείτε δύο έως τρεις δόσεις ουίσκι οπότε η αλκοόλη που θα πάρετε είναι σχεδόν ίδια.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Προσέχετε όταν καταναλώνετε γλυκά ποτά. </strong>Τα λικέρ θεωρούνται ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη παρ’ όλα αυτά χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους πρώτον, γιατί η γλυκόζη που περιέχουν διευκολύνει την ταχύτερη απορρόφηση της αλκοόλης στο αίμα και δεύτερον γιατί η γλυκιά γεύση τους υπερκαλύπτει τη γεύση του αλκοόλ με αποτέλεσμα να πίνετε συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες και να προκαλείται μέθη χωρίς να προλάβετε να το καταλάβετε. Εκτός από τα λικέρ προσοχή χρειάζεται στα γλυκά κρασιά, το γλυκό ουίσκι και το ρούμι.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Προσέχετε τα κοκτέιλ.</strong> Η ανάμιξη των ποτών πρέπει να γίνεται με προσοχή. Για βάση προτιμάτε τα λευκά ποτά (τεκίλα, βότκα, τζιν). Γενικότερα πάντως καλό είναι να αποφεύγετε τα κοκτέιλ, γιατί τα περισσότερα από αυτά επιταχύνουν τη μέθη.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>- Μην ανακατεύετε ποτά.</strong> Αν ξεκινήσετε με κρασί συνεχίστε με κρασί, αν ξεκινήσετε με ουίσκι συνεχίστε με ουίσκι κ.λπ. Η ανάμιξη      ποτών μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις στο στομάχι σας που θα σας προκαλέσει τάση για εμετό ή θα σας οδηγήσει σε πιο γρήγορη μέθη.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong> Πότε ένα ποτό είναι νοθευμένο; Μπορώ να το καταλάβω;</strong></p>
<p style="text-align: justify;">Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να σας βάλει σε υποψίες είναι το εξής: Αν το ποτό που παραγγείλατε σας καίει πολύ τη γλώσσα και τον ουρανίσκο, τότε μάλλον κάτι τρέχει και γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να μην το πιείτε. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να εμπιστεύεστε το μπαρ που επισκέπτεστε ή αυτόν που σας σερβίρει επειδή, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, φροντίστε όταν δεν ξέρετε το μαγαζί να παραγγέλνετε εμφιαλωμένα ποτά. Για παράδειγμα, προτιμάτε την εμφιαλωμένη μπίρα και όχι τη βαρελίσια, το εμφιαλωμένο κρασί και όχι το χύμα κ.λπ.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Πόσα ποτήρια ποτού μπορώ να πιώ χωρίς να μεθύσω;</strong></p>
<p style="text-align: justify;">Δεν υπάρχει κάποιο σταθερό όριο. Η ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσει κανείς και θα μεθύσει διαφέρει από άτομο σε άτομο και αυτό γιατί η ταχύτητα με την οποία η αλκοόλη περνά στο αίμα και προκαλεί τη μέθη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως : από το φύλο σας, τη σωματική σας διάπλαση (βάρος, ύψος) και το πόσο συνηθισμένοι είστε στο να πίνετε.</p>
<p style="text-align: justify;">Αν είστε τακτικός πότης είναι σίγουρο ότι για να ζαλιστείτε ή να μεθύσετε θα χρειαστεί να πιείτε πολύ περισσότερο από κάποιον που δεν πίνει συχνά.</p>
<p style="text-align: justify;">Το ίδιο ισχύει και για τα πιο γεροδεμένα άτομα. Αντίθετα, όσο πιο μικρόσωμοι και αδύνατοι είστε τόσο πιο εύκολα θα μεθύσετε.</p>
<p style="text-align: justify;">Αν είστε γυναίκα πρέπει να πίνετε λιγότερο, απ’ ό,τι ένας άντρας, γιατί ακόμα και αν καταναλώσετε την ίδια ποσότητα λόγω της διαφοράς τους βάρους σας, αλλά και δεδομένου ότι έχετε περισσότερο λιπώδη ιστό απ’ ό,τι οι άντρες συγκεντρώνετε περισσότερο      αλκοόλ στο αίμα σας από αυτό που συγκεντρώνει ένας άντρας.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong> Τι πρέπει να κάνω για να ξεμεθύσω γρηγορότερα  </strong></p>
<p style="text-align: justify;">Από τη στιγμή που θα καταλάβετε τα πρώτα συμπτώματα της μέθης (χαλάρωση, ευδιαθεσία) αν σταματήσετε να πίνετε μπορεί και να γλιτώσετε τη μέθη. Αν όμως συνεχίσετε τα συμπτώματα θα γίνονται όλο και πιο έντονα (μπερδεύετε τα λόγια σας, χάνετε τον έλεγχο, θολώνει η όρασή σας, ζαλίζεστε, ανακατεύεστε, χάνετε την ισορροπία σας, δεν μπορείτε να εκτιμήσετε καλά τις αποστάσεις και στη χειρότερη των περιπτώσεων χάνετε την επαφή με το περιβάλλον). Αν τελικά μεθύσετε πρέπει να ξέρετε ότι τα συμπτώματα εξαφανίζονται πλήρως το αργότερο σε 48 ώρες παρ’ όλα αυτά οι παρακάτω κινήσεις είναι καθοριστικές για να αρχίσουν σιγά σιγά να μειώνονται τα ενοχλητικά συμπτώματα:</p>
<p style="text-align: justify;">1) Πίνετε πολλή νερό και φυσικούς χυμούς για να προκαλείτε συνεχώς διούρηση, ώστε να αποβάλλεται η αλκοόλη.</p>
<p style="text-align: justify;">2) Ένας πολύ δυνατός καφές σίγουρα θα σας βοηθήσει, αφού θα διεγείρει το κεντρικό σας σύστημα και θα σας τονώσει.</p>
<p style="text-align: justify;">3) Αν ανακατεύεστε και δεν έχετε κάνει εμετό, προκαλέστε τον μόνοι σας πίνοντας λίγο σκέτο λεμόνι ή διαλύοντας μισό κουταλάκι αλάτι σε λίγο νερό, γιατί είναι άκρως επικίνδυνο να πέσετε έτσι για ύπνο. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατά τη διάρκεια του ύπνου σας να πάθετε εισρόφηση και να  προκληθεί πνιγμονή.</p>
<p style="text-align: justify;">4) Αν την ώρα που πέσετε για ύπνο το ταβάνι γυρίζει, δοκιμάστε να μειώσετε το</p>
<p style="text-align: justify;">δυσάρεστο αυτό αίσθημα κατεβάζοντας κάτω το ένα σας πόδι και</p>
<p style="text-align: justify;">ακουμπώντας το στο πάτωμα. Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε ότι έχει πετύχει.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Hangover ή το πρόβλημα της επόμενης ημέρας</strong></p>
<p style="text-align: justify;">Η επόμενη μέρα από ένα μεθύσι, hangover όπως λέγεται στα αγγλικά, είναι συνήθως αρκετά δυσάρεστη, αφού συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές. Γι’ αυτό αυτή τη μέρα θα πρέπει να προσέξτε ιδιαίτερα το διαιτολόγιό σας το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ . Συνεχίστε να πίνετε πολλά υγρά και να καταναλώνετε υδατάνθρακες όπως μακαρόνια πατάτες, ρύζι ψωμί, γιατί βοηθάνε στην αντιμετώπιση κυρίως των γαστρεντερικών διαταραχών που αισθάνεσθε και  που προέρχονται από μεθύσι. Ένα ιδανικό διαιτολόγιο γι’ αυτή τη μέρα μπορεί να είναι:</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Πρωϊνό:</strong> 1 ποτήρι γάλα πλήρες και 2 φρυγανιές με βούτυρο και μέλι</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Δεκατιανό:</strong> 1 ποτήρι χυμό</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Μεσημεριανό:</strong> Ρύζι ή μακαρόνια χωρίς σάλτσα ντομάτα, με τυρί και σαλάτα μαρούλι</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Απογευματινό:</strong> 1 ποτήρι χυμό</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Βραδινό:</strong> Κοτόπουλο σχάρας, ντοματοσαλάτα και 1 φέτα ψωμί</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Πριν τον ύπνο</strong>: Γιαούρτι με μέλι</p>
<p style="text-align: justify;">Από τον Αναστάσιο Σπαντιδέα, Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος</p>
<p style="text-align: justify;">ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: creativecommons.org</p>

Σχετικά άρθρα