Ραβανί (ρεβανί) με ινδοκάρυδο και λευκό γλάσο

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">125 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. ή μαλακό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γραμ. βούτυρο μαλακό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γραμ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">70 γραμ. ινδοκάρυδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γραμ. γιαούρτι αγελαδινό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">20 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 μεγάλα αβγά χωρισμένα ή 5 μικρά (σε θερμοκρασία δωματίου)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 πρέζα αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 βανίλιες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;"><strong>Για το σιρόπι</strong></span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">750 γραμ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γραμ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φλούδα λεμονιού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;"><strong>Για το λευκό γλάσο (προαιρετικά)</strong></span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">3 ασπράδια (σε θερμοκρασία δωματίου)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 πρέζες αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">450 γραμ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">120 γραμ. κρύο νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ½ κ.σ μέλι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ½ κ.γ υγρή βανίλια</span></li>
<li>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το σερβίρισμα</span></h5>
</li>
<li><span style="font-size: small;">τριμμένο ινδοκάρυδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">κατακόκκινες φράουλες</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Ραβανί ή ρεβανί, σιροπιαστό γλυκό ταψιού, από τα πιο αγαπημένα! Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα, συνεχίζοντας το χτύπημα.</span></p>
<h2><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για τη μαρέγκα</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Βάζουμε τα ασπράδια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για λίγα λεπτά στην μεσαία ταχύτητα σε απαλή μαρέγκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ με το μείγμα του ραβανί, και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.</span></p>
<h2><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Ψήσιμο ραβανί</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Αδειάζουμε το μείγμα του ραβανί σε στρογγυλό ταψί 30 εκ. πολύ καλά βουτυρωμένο. Με την ανάποδη κουταλιού στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει καλά, να ροδίσει η επιφάνειά του, και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.</span></p>
<h2><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Σωστό σιρόπιασμα του ραβανί</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι καυτό το ραβανί, το χαράζουμε με μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα, με το καυτό σιρόπι. Πασπαλίζουμε ολόγυρα με μπόλικη ινδική καρύδα.</span></p>
<h2><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για το σιρόπι</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Βράζουμε τα υλικά για 5-6 λεπτά. Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι. Παγώνουμε το γλυκό και σερβίρουμε.</span></p>
<h2><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">(Προαιρετικά) Ραβανί με λευκό γλάσο σε τούρτα</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Εναλλακτικά για να κάνουμε το ραβανί μια εντυπωσιακή τούρτα, δεν το κόβουμε σε κομμάτια. Αφού σιροπιάσουμε το ραβανί ολόκληρο και κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε σε τουρτιέρα, και το καλύπτουμε με λευκό γλάσο. Γαρνίρουμε με τις φράουλες και  πασπαλίζουμε με την καρύδα.</span></p>
<h2><span style="text-decoration: underline; font-size: small;">Για το λευκό γλάσο</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Το νερό του μπεν μαρί δεν πρέπει να ακουμπάει στο μπολ με τα υλικά. Στο μπολ του μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 7 λεπτά σε μέτρια πάντα φωτιά. Το μείγμα θα πάρει 3 φορές τον όγκο του. Θα φουσκώσει πολύ, θα γυαλίσει, και θα γίνει ελαστικό και σφιχτό. Το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής στο ψυγείο, μέχρι να γαρνίρουμε. Πρέπει να κρυώσει τελείως το ρεβανί, και έπειτα αλείφουμε το γλάσο. Διατηρούμε το ρεβανί με το λευκό γλάσο στο ψυγείο. Με αυτό το λευκό γλάσο μπορείτε να γαρνίρετε τούρτες, κέικ, πίτες, cupcakes, βασιλόπιτες, κορμούς κλπ.</span></p>
<h2><span style="text-decoration: underline;"><span style="font-size: small;">Μυστικά για τέλειο ραβανί</span></span></h2>
<p><span style="font-size: small;">1: Βουτάμε το μαχαίρι σε νερό και κόβουμε κομμάτια για να μη χαλάσουμε την επιφάνεια του γλυκού.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">2: Λίγο λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα της επιφάνειας, και χαλάει η όψη του ραβανί.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα