Bελουτέ φακής με καπνιστό σκουμπρί και κρεμμύδια

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1/4 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γραμμ. φακές</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 καρότο ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 φύλλο δάφνης</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. πελτέ ντομάτας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. ξίδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
</ul>
<p> </p>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;"><strong>Για το σερβίρισμα</strong></span></h5>
<p> </p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">3 κ.σ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. κάππαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">καπνιστό σκουμπρί ή λακέρδα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγο ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότο, τις φακές και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε και τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και νερό να καλύπτει τα υλικά (να εξέχει τουλάχιστον 3-4 εκ. από την επιφάνειά τους). Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45΄ (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια). Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτή τη φάση η σούπα πρέπει να έχει πυκνή σύσταση. Αλέθουμε τη σούπα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο απαλή υφή μπορούμε να τη σουρώσουμε σε λεπτή σήτα. Αν η βελουτέ είναι πολύ πυκνή την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που θέλουμε. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντάς τα τακτικά. Προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα τη βελουτέ και γαρνίρουμε με κομμάτια καπνιστό σκουμπρί και καραμελωμένα κρεμμύδια. Σερβίρουμε σε πιάτα τη βελουτέ και τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr/</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα