Αγκινάρες με κοτόπουλο αυγολέμονο

<div class="short_text italic cf">
<p>Υλικά</p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="main_text">
<ul>
<li>2 μέτριες αγκινάρες, φρέσκες και καθαρισμένες (βλ. εδώ)</li>
<li>8 κοπανάκια κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα (το κάτω μέρος από το μπούτι κοτόπουλου) ή 700 γρ. φιλέτο μπούτι, κομμένο σε κύβους 4 – 5 εκ.</li>
<li>4 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, σε φέτες</li>
<li>το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα</li>
<li>1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο</li>
<li>2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ.</li>
<li>1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)</li>
<li>1 κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη</li>
<li>80 ml ελαιόλαδο</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
<p><strong>Για το αυγολέμονο</strong></p>
<ul>
<li>2 αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από κρόκους)</li>
<li>χυμός από 1 λεμόνι</li>
<li>1 κουτ. σούπας αλεύρι</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 4</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 30΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Μαγείρεμα</span> 40΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοπανάκια από όλες τις πλευρές για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα στα κενά της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και τον άνηθο. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 – 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι αγκινάρες και το κοτόπουλο. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για να παραμείνει ζεστό το φαγητό. </p>
<p>Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ με σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να αναμειχθούν. Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, χτυπώντας το μείγμα συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα. Σείουμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στο ζουμί, αφήνουμε 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα και σερβίρουμε. </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Στο ποτήρι μας</span></span> Οι αγκινάρες με την ιδιαίτερη γεύση τους δίνουν στα κρασιά μια ανεπαίσθητη «πίκρα». Δοκιμάστε τες με Sauvignon Blanc ή με Σαββατιανά και με μια Σαντορίνη βαρελιού.</p>
<p>ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr</p>
</div>

Σχετικά άρθρα