Τούρτα κωκ με γλάσο σοκολάτας

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<p> </p>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για την κρέμα</span></h5>
<p> </p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 λίτρο γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 βανίλια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πρέζα αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 κρόκους από μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">60 γρ. κόρν φλάουρ</span></li>
</ul>
<p> </p>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το παντεσπάνι</span></h5>
<p> </p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">6 μεγάλα αβγά χωρισμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 βανίλιες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">35 γρ. κόρν φλάουρ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.γ. baking powder</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 πρέζες αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">50 γρ. Βιτάμ με βούτυρο λιωμένο και κρύο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">{Για το σιρόπι} 100 γραμ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">100 γραμ. ζάχαρη</span></li>
</ul>
<p> </p>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το γλάσο σοκολάτας</span></h5>
<p> </p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">250 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα 60%</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γρ. κρέμα γάλακτος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. Βιτάμ με βούτυρο</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span style="font-size: small;"><span class="m_8068402227728863602s1"> </span><span class="m_8068402227728863602s1">Για την τούρτα κωκ με γλάσο από σοκολάτα όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span></span></span></p>
<h2 class="m_8068402227728863602p1"><span style="font-size: small;"><strong>Για την κρέμα</strong></span></h2>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. </span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με σύρμα. </span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Προσθέτουμε το κρύο γάλα, το αλεύρι και το κόρν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας γάλα που έχουμε ζεστάνει με τη ζάχαρη, στο μπολ με το κρύο μείγμα του γάλακτος. </span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;"> Ανακατεύουμε και το γυρνάμε όλο μαζί στην κατσαρόλα. </span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Προσθέτουμε τη βανίλια.<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span>Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα βανίλια. Αφού βράσει και πήξει τη </span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια. </span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Κατόπιν την παγώνουμε </span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">καλά στο ψυγείο. Λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε το κωκ,<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span> χτυπάμε λίγο με σύρμα να αφρατέψει.<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span></span></p>
<h2 class="m_8068402227728863602p1"><span style="font-size: small;"><strong>Για το παντεσπάνι</strong></span></h2>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 32 εκ. (ή μοιράζουμε σε δυο ταψάκια 22 εκ.) Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι.<br />Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τις βανίλιες. </span><span style="font-size: small;">Σε ένα άλλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να δούμε απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε 1 λεπτό ακόμα να γυαλίσει καλά η μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στα χτυπημένα αβγά. Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος, ρίχνουμε το χλιαρό βούτυρο. Αναδιπλώνουμε με σπάτουλα και βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. </span><span style="font-size: small;">Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα, για να κρυώσει καλά.</span></p>
<h2 class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;"><strong>Για το σιρόπι</strong><span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span></span></h2>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span>πάρει βράση.<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span></span></p>
<h2 class="m_8068402227728863602p1"><span style="font-size: small;"><strong><span class="m_8068402227728863602s3">Για το γλάσο σοκολάτας<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span></span></strong></span></h2>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Μόλις φουσκώσει η κρέμα, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το γλάσο λείο, πυκνό και βελούδινο. Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί μέχρι να κρυώσει.</span></p>
<h2 class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Μοντάρισμα τούρτας κωκ με γλάσο σοκολάτας</span></h2>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span style="font-size: small;"><span class="m_8068402227728863602s1">Κόβουμε στη μέση οριζόντια το παντεσπάνι και με ένα πινέλο ραντίζουμε τις κομμένες επιφάνειες με το κρύο σιρόπι.<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> Απλώνουμε </span></span><span class="m_8068402227728863602s1">την κρέμα βανίλια και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Περιχύνουμε με το κρύο γλάσο.<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space"> </span></span></span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Η τούρτα κωκ γίνεται ακόμα πιο ωραία αν σταθεί για μερικές ώρες στο ψυγείο. Όταν θελήσουμε να τη σερβίρουμε, την α</span><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">φήνουμε στον πάγκο για 15 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.</span></p>
<h2 class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Λίγα μυστικά ακόμα</span></h2>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602s1" style="font-size: small;">Αν χρησιμοποιήσετε ενα ταψί 32 εκατοστών η τούρτα κωκ θα έχει μεγάλη επιφάνεια και θα βγάλει περισσότερες μερίδες, αλλά θα έχει χαμηλότερο ύψος.<span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space">  </span></span><span style="font-size: small;">Αν χρησιμοποιήσετε 2 ταψάκια, τότε θα εχει μικρότερη επιφάνεια άρα λιγότερες μερίδες, αλλά θα είναι πολύ εντυπωσιακή σε ύψος.</span><span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space" style="font-size: small;"> </span><span style="font-size: small;">Σκεπάστε τη ζεστή κρέμα βανίλιας με εφαπτόμενη μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα στην επιφάνεια όσο κρυώνει.</span><span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space" style="font-size: small;"> </span></p>
<p class="m_8068402227728863602p1"><span class="m_8068402227728863602Apple-converted-space" style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr/</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα