«Ο πόνος στο αυτί δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα. Τι να κάνω;»

Ε: Εδώ και δύο ημέρες έχω έντονο πόνο στο αυτί. Πήρα παυσίπονα αλλά δεν με βοήθησαν. Παλαιότερα είχα κάνει μια εγχείρηση επειδή είχα μαζέψει υγρό στο αυτό.

Υπάρχει περίπτωση αυτή η επέμβαση να σχετίζεται με αυτό που βιώνω τώρα; Τι να κάνω;

Στα ερωτήματά σας απάντησε η ωτορινολαρυγγολόγος Αλεξάνδρα Κοντρογιάννη

Α: Ο πόνος στο αυτί μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Όμως, εφόσον υπάρχει ιστορικό ωτολογικής πάθησης/επέμβασης, θα σας σύστηνα να μην κάνετε κανένα χειρισμό στο αυτί σας (μπατονέτα, σταγόνες, κλπ) -ούτε να περάσει νερό και να απευθυνθείτε το συντομότερο στον γιατρό σας.

Ερώτηση και Απάντηση

Ε:  Τον τελευταίο καιρό νιώθω ενόχληση και τσιμπήματα σαν κράμπες χαμηλά στον λαιμό – λάρυγγα. Έχω περάσει πρόσφατα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έκανα εγχείρηση στη μύτη, στο διάφραγμα.

Γενικά έχω πολλά φλέγματα αρκετά χρόνια εξαιτίας αυτού. Η εγχείρηση δεν διόρθωσε το πρόβλημα πλήρως. Υπάρχει περίπτωση να έχω καρκίνο στον λαιμό;

Α: Υπάρχει ενδεχόμενο οι ενοχλήσεις να οφείλονται στην παλινδρόμηση. Για αυτό θα σας συμβούλευα να ελέγξετε και τον θυρεοειδή σας, να κάνετε λαρυγγοσκόπηση και ενδεχομένως να απευθυνθείτε εκ νέου στον/στην γαστρεντερολόγο σας.

Ερώτηση και Απάντηση

Ε: Έχασα 14 κιλά λόγω παλινδρόμησης και τις τελευταίες 20 ημέρες είχα ζαλάδες. Σιγά σιγά ξεκίνησαν και εμβοές στα αυτιά. Έχω πάει σε γιατρούς αλλά δεν βρήκαν κάτι. Τι μπορεί να έχω;

Α:  Θα σας συστήσω να υποβληθείτε σε ακοολογικό έλεγχο ή και έλεγχο οπισθίων λαβυρίνθων. Αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα από αυτά, αναζητήστε και τη γνώμη ενός νευρολόγου, για τον έλεγχο του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αλεξάνδρα Κοντρογιάννη 
Ωτορινολαρυγγολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Το στόμα μου μυρίζει άσχημα» 3… σπιτικές λύσεις όταν δεν μπορείς να πας στον οδοντίατρο!

«Πρέπει να κάνω το τεστ;» Ο απαραίτητος οδηγός με 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό!

Σχετικά άρθρα