Στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης στην Αφρική

Αφρικανοί ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν αμέσως μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης για να αντιμετωπίζει έκτακτα ζητήματα ασφαλείας στην ήπειρο, σε μια κίνηση με στόχο να πάψει η Αφρική να βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις και κεφάλαια για την άμυνά της.

Η κίνηση έγινε σε μια σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, έπειτα από εκκλήσεις αρκετών ηγετών για να δημιουργηθεί αμέσως μια αμυντική αφρικανική δύναμη, δεδομένης της επιμονής αριθμού συγκρούσεων και εξεγέρσεων στην ήπειρο.

Σχέδια για μια Αφρικανική Εφεδρική Δύναμη υπάρχουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Όμως καθυστερήσεις στη δημιουργία αυτού του αποσπάσματος οδήγησαν σε επικρίσεις ότι η Αφρική αργεί υπερβολικά να αναλάβει η ίδια τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης που την αφορούν και βασίζεται αντίθετα σε βοήθεια και χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ και δυτικούς δωρητές.

Στο κείμενο της απόφασης της Συνέλευσης της Αφρικανικής Ένωσης, το οποίο είδε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρεται ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα σχηματισθεί με εθελοντικές συνεισφορές στρατευμάτων, εξοπλισμού και κεφαλαίων από κράτη μέλη που είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβούν στις συνεισφορές αυτές.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρωτοβουλία φέρει την ονομασία Αφρικανική Ικανότητα για Άμεση Απάντηση σε Κρίσεις (ACIRC). Πρόκειται για ένα μεταβατικό μέτρο για να κλείσει ένα κενό ενώ εκκρεμεί ο πλήρης σχηματισμός της Εφεδρικής Δύναμης.

Σχετικά άρθρα