Τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια: Πώς να τα… απαγορεύσεις σε έναν έφηβο

Αντιμετωπίζω  ένα πρόβλημα με τον 12χρονο γιο μου. Επιμένει να αγοράσει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με ωμή βία ο οποίο απαιτεί και την αυτενέργειά του στα δρώμενα.  Το πρόβλημα δεν είναι απλά να το απαγορεύσω, που είναι και η κοινή λογική.  Το πρόβλημα είναι πως το έχει ο καλύτερος φίλος του και μία σημαντική πλειοψηφία των συμμαθητών του.  Πώς θα μπορέσω να τον πείσω για το τι προκαλούν στην ψυχή του αυτά τα παιχνίδια άλλα και τι άλλο πρέπει να προσέχουμε δεδομένου ότι θα το παίξει στα σπίτια φίλων;

Νιώθει ότι τον περιθωριοποιούμε και δεν δέχεται ότι δεν αντιδρούν οι άλλοι γονείς αλλά μόνο εμείς. Αυτό είναι και δική μου απορία  Θεωρούν ότι είναι υπερβολική η διαβάθμιση 18, ότι δεν κινδυνεύει διότι το παιδί ξεχωρίζει ότι είναι παιχνίδι . Δεν κινδυνεύει να αντιγράψει αν όχι συμπεριφορές σίγουρα αντιδράσεις ή ακόμη και να εξοικειωθεί με τη βία!

Αν μπορείτε θα ήθελα να μας βοηθήσει πώς να αντιδράσουν και τι ιδιαίτερο να προσέξουμε!  Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός 

Το παιχνίδι αυτό, έχετε δίκιο, έχει μέσα βία. Παρ’όλα αυτά το παιδί ήρθε σε επαφή με αυτό το παιχνίδι, το γνώρισε, και είναι σημείο επικοινωνίας με τους φίλους του. Ωστόσο είναι κατανοητό ότι εσείς δεν θέλετε να πληρώσετε λεφτά για να του το αγοράσετε.

Γιατί τα άλλα παιδιά το έχουν και όχι εγώ;

Το παιδί αναπόφευκτα θα σας θεωρεί “κακό” ή “υπερβολικό” για αυτή σας την επιλογή εφόσον βλέπει ότι οι άλλοι γονείς όχι απλά το επιτρέπουν, αλλά το αγόρασαν στα παιδιά τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε κυρίως την ώρα που γκρινιάζει ότι όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα όταν θέλουν κάτι που τα άλλα παιδιά έχουν. Και σε όλα τα παιδιά για κάποια πράγματα όλοι οι γονείς λένε όχι και μοιάζουν υπερβολικοί. Για το δικό σας παιδί το “όχι” αφορά σε αυτό το παιχνίδι. Λογικά αναγκαίο και συνεπές.

Σταθερή συμπεριφορά

Απ’ την άλλη, δεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε πλήρως το αν θα παίζει έξω απ’ το σπίτι με φίλους αυτό το παιχνίδι. Αυτή είναι η διαφορά ενός απλού “όχι” σαν αυτό που είπατε από τον έλεγχο που μπορεί το παιδί να μεταφράσει σαν αδιαλλαξία. Σημασία δεν έχει ακριβώς ο έλεγχος των ερεθισμάτων που θα έχει αλλά ότι κρατάτε σταθερή συμπεριφορά. Η σημασία της σταθερής συμπεριφοράς δείχνει ότι δεν γίνεστε αντικείμενο χειρισμού από το παιδί στο επιχείρημα “ναι αλλά τα άλλα παιδιά το έχουν”.

Κρατήστε χαρακτήρα!

Ταυτόχρονα αντέχετε στη γκρίνια και την επιθετικότητά του, πράγμα που κάποια στιγμή θα το αναγνωρίσει. Αυτή η διαφοροποίηση είναι σημαντική μακροπρόθεσμα όταν θα κληθεί και το παιδί να συμμορφώνεται με διάφορα πράγματα στα οποία δεν συμφωνεί. Μπορεί τώρα να υπάρχει γκρίνια αλλά στην πορεία θα μεταμορφωθεί σε διαφοροποίηση. Θα του είναι πιο εύκολο να κρατάει αυτό που λέμε “χαρακτήρα” γιατί θα το έχει δει από σας σε περιστάσεις σαν αυτή.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παιδί μου έχει «κολλήσει» με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και δεν διαβάζει καθόλου!

Τι είναι το Fortnite και πόσο επικίνδυνο είναι για έναν έφηβο;

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: πόσες ώρες μπορεί να παίζει ένας έφηβος;

 

Σχετικά άρθρα