Κιμ Γιόνγκ Ουν: Ο αδίστακτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που… λατρεύει τα πυρηνικά παιχνίδια, τις δολοφονίες και τα μυστικά – Τα πολλά προβλήματα υγείας και το πάθος του για φαγητό και τσιγάρο

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες οι φήμες πως ο Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας από το 2011 και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας από το 2012, έχει σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή του.

Το Σάββατο (25 Απριλίου 2020) κυκλοφόρησε η είδηση πως ένα ειδικό τρένο που πιθανότατα ανήκει στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα σε μια παραθαλάσσια πόλη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες τις οποίες ανέλυσε μια ομάδα παρακολούθησης της Πιονγκγιάνγκ, η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για το πού βρίσκεται ο Κιμ και αν ασθενεί βαρέως ή όχι, η ομάδα αυτή, η 38 North, ανέφερε ότι το τρένο εθεάθη στον σταθμό του θερέτρου Ουονσόν, στο διάστημα 21 – 23 Απριλίου. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος μετέδωσε ότι η Κίνα έχει στείλει μια ομάδα γιατρών στη Βόρεια Κορέα.

https://www.instagram.com/p/Ye4gEVTHQg/

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε καρδιαγγειακή επέμβαση 

Σύμφωνα με δύο από τις πηγές αυτές, μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Τμήματος Διεθνούς Διασύνδεσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας αναχώρησε από το Πεκίνο για τη Βόρεια Κορέα την Πέμπτη. Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή το θέμα αυτό είναι «ευαίσθητο». Επίσης, ένας ενημερωτικός ιστότοπος της Νότιας Κορέας ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Κιμ υποβλήθηκε σε καρδιαγγειακή επέμβαση στα μέσα του Απριλίου και αναρρώνει.

Στον αντίποδα, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, καθώς και ένας Κινέζος εκπρόσωπος του Τμήματος Διασύνδεσης αμφισβήτησαν τις αναφορές ότι ο Κιμ ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Η Σεούλ εξήγησε μάλιστα ότι δεν έχουν εντοπιστεί ενδείξεις «ασυνήθιστης δραστηριότητας» στη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «λανθασμένη» την πληροφορία για τη σοβαρότητα της κατάστασης του Κιμ, μα απέφυγε να διευκρινίσει αν ήρθε σε επαφή με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

https://www.instagram.com/p/B_eVJCHFlQZ/

Είναι σε κώμα…;

Εξάλλου, πολλές είναι οι πηγές που αναφέρουν ότι ο Κιμ είναι ζωντανός και πιθανότατα ετοιμάζεται σύντομα για μια εμφάνιση. Άλλος αξιωματούχος, που σχετίζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σχολίασε ότι είναι γνωστό πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει προβλήματα υγείας μα δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνει κανείς ότι είναι σοβαρά άρρωστος ή και ανίκανος να εμφανιστεί δημοσίως.

Ωστόσο, ένα ιαπωνικό περιοδικό υποστήριξε ότι ο Κιμ έχει περιπέσει σε μη αντιστρεπτό κώμα μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Το Shukan Gendai επικαλέστηκε ως πηγή του έναν Κινέζο γιατρό που στάλθηκε στη Βόρεια Κορέα και ο οποίος φέρεται να είπε ότι ο Κιμ κατέρρευσε στις αρχές του μήνα, σε μια επίσκεψή του στην επαρχία. Φέρεται ένας γιατρός που τον συνόδευε, να του έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και να τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Δεν είναι ξεκάθαρο ούτε πόσο ετών είναι!

Ο Κιμ, που πιστεύεται ότι είναι 36 ετών, μιας και δεν είναι ξεκάθαρο πότε γεννήθηκε (1982, 1983 ή 1984) έχει «εξαφανιστεί» από τις ειδήσεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας και στο παρελθόν. Το 2014 δεν υπήρχε καμία πληροφορία για αυτόν για έναν μήνα και αργότερα η τηλεόραση τον έδειξε να περπατάει κρατώντας μπαστούνι. Οι εικασίες για την υγεία του πυροδοτούνται από το γεγονός ότι είναι μανιώδης καπνιστής, έχει παχύνει αφότου ανέλαβε την εξουσία και έχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «ζωντανός και καλά στην υγεία του», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, απαντώντας στις φήμες που ήθελαν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. «Η θέση της κυβέρνησής μας είναι σταθερή», δήλωσε ο Μουν Τσουνγκ-ιν μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Φαίνεται πως είναι σε ένα παραθεριστικό θέρετρο

Ο σύμβουλος προσέθεσε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης βρίσκεται από τις 13 Απριλίου στην Ουονσάν, ένα παραθεριστικό θέρετρο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία ύποπτη κίνηση», υπογράμμισε. Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ ήταν στις 11 Απριλίου όταν συνήλθε το πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος και την επομένη όταν επισκέφθηκε μια αεροπορική βάση.

Οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του έχουν αυξηθεί μετά την απουσία του από τους εορτασμούς της επετείου της 15ης Απριλίου. Εκείνη η ημέρα είναι η πιο σημαντική στο πολιτικό ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας καθώς είναι τα γενέθλια του ιδρυτή του καθεστώτος της χώρας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του νυν Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Έγινε ηγέτης μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι το δεύτερο παιδί του Κιμ Τζονγκ-ιλ (1942 – 2011), τον οποίο διαδέχτηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, και της Κο Γιονγκ-Χούι. Είναι ο νεότερος Αρχηγός Κράτους παγκοσμίως και ο πρώτος Βορειοκορεάτης αρχηγός που γεννήθηκε μετά την ίδρυση της χώρας. Πριν λάβει την εξουσία, είχε κάνει σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις ενώ πολλές από τις δραστηριότητες του ίδιου και της κυβέρνησής του παραμένουν άγνωστες μιας και υπάρχει ένα… πέπλο μυστηρίου γύρω από το όνομά του.

Ακόμα και λεπτομέρειες, όπως το ποια χρονιά γεννήθηκε και το ενδεχόμενο να φοίτησε πράγματι σε κάποιο πανεπιστήμιο της Δύσης χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Το περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» το 2012, ενώ το περιοδικό «Forbes» τον κατέταξε στην 46η θέση στην λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους το 2013.

Σκότωσε τον ετεροθαλή αδερφό του;

Και το όνομά του έχει συνδυαστεί με 2 καταστάσεις: πυρηνικά όπλα και δολοφονίες. Τον χειμώνα του 2013, τα δελτία ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι διέταξε την εκτέλεση του θείου, του Τζανγκ Σονγκ-τεκ λόγω «προδοσίας». Παράλληλα, πιστεύεται ότι διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του Κιμ Γιονγκ-ναμ στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο 45χρονος, μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ-ιλ που ζούσε επί χρόνια αυτοεξόριστος, φαίνεται ότι δηλητηριάστηκε από δύο γυναίκες, οι οποίες διέφυγαν με ταξί. Κάποια μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δηλητηριασμένη βελόνα, ενώ άλλα για ένα υγρό που ρίχθηκε στο πρόσωπό του.

https://www.instagram.com/p/B_cqxQwlYBZ/

«Σε παρακαλώ, λυπήσου εμένα και την οικογένειά μου…»

Και να σημειωθεί πως είχε γλιτώσει από προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας το 2012, όταν πράκτορες της Βόρειας Κορέας προσπάθησαν να τον σκοτώσουν επειδή ήταν υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στη Βόρεια Κορέα και τασσόταν κατά του δυναστικού τρόπου διαδοχής της εξουσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως την άνοιξη του 2012 έστειλε μια επιστολή στον Κιμ Γιονγκ Ουν στην οποία του έγραφε το εξής: «Σε παρακαλώ, λυπήσου εμένα και την οικογένειά μου. Δεν έχουμε πουθενά να πάμε (…) Γνωρίζουμε ότι η μόνη διέξοδος είναι η αυτοκτονία». Ταυτόχρονα, είναι γνωστό το περίφημο «κόκκινο κουμπί» που έχει στο γραφείο του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας με το οποίο υποτίθεται πως μπορεί να προκαλέσει μια πυρηνική καταστροφή.

Ο Κέντζι Φουτζιμότο, ένας Ιαπωνέζος σεφ που εργάστηκε κάποτε ως προσωπικός μάγειρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, τον περιέγραψε ως «ένα πιστό αντίγραφο του πατέρα του όσον αφορά το πρόσωπο, το σχήμα του σώματος και την προσωπικότητα».

https://www.instagram.com/p/XuUqt3zHfF/

Λάτρευε το μπάσκετ

Οι συμμαθητές του Κιμ Γιονγκ Ουν θυμούνται πως «περνούσε ώρες φτιάχνοντας σχέδια με μολύβι του γνωστού μπασκετμπολίστα των Σικάγο Μπουλς, Μάικλ Τζόρνταν». Είχε εμμονή με το μπάσκετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το 2013, ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνάντησε τον καλαθοσφαιριστή Ντένις Ρόντμαν και καθοδήγησε πολλούς δημοσιογράφους και ρεπόρτερ να αναφέρουν ότι ο Ρόντμαν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που συνάντησε τον αυστηρό ηγέτη.

Και ο Ρόντμαν περιέγραψε το ταξίδι του στο ιδιωτικό νησί του Κιμ Γιονγκ Ουν ως εξής: «Είναι σαν την Χαβάη ή την Ίμπιζα αλλά είναι ο μοναδικός άνθρωπος που κατοικεί εκεί», την ώρα που ο καθαρός πλούτος του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτιμάται ότι είναι στα 5 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Ντένις Ρόντμαν, ο ανταποκριτής του περιοδικού «Vice» Ράιαν Ντάφι παρατήρησε ότι «ο ηγέτης ήταν κοινωνικά αδέξιος και δεν έκανε επαφή με τα μάτια όταν αντάλλασσε χειραψία».

https://www.instagram.com/p/B_dup2ilVq1/

Έχει σύζυγο αλλά πόσα παιδιά έχουν;

Ενδιαφέρον προκαλούν και τα προσωπικά του, μιας και το καλοκαίρι του 2012, τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν για πρώτη φορά ότι είναι παντρεμένος με την πρώην τραγουδίστρια Ρι Σολ-τζου η οποία φαίνεται πως είναι γύρω στα 20. Τον συνόδευσε, πάντως, στις δημόσιες εμφανίσεις του για αρκετές εβδομάδες πριν την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έναν Βορειοκορεάτη αναλυτή, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ είχε βιαστικά ρυθμίσει τον γάμο μετά από ένα εγκεφαλικό που υπέστη το 2008, με τους δύο τους να παντρεύονται το 2009 και να αποκτούν μια κόρη το 2010. Ο Ντένις Ρόντμαν, μετά την επίσκεψή του το 2013, ανέφερε ότι είχαν μια κόρη με το όνομα Κιμ Τζού-ε. Ωστόσο, πηγές της Βόρειας Κορέας θεωρούν ότι θα μπορούσαν να έχουν πολλά παιδιά.

Τα πολλά προβλήματα υγείας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνοδεύεται μερικές φορές από τη νεότερη αδερφή του Κιμ Γιο-τζονγκ, για την οποία αναφέρεται πως είναι ειδική στο να δημιουργεί τη δημόσια εικόνα του και να οργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις για αυτόν. Εξάλλου, ο Τύπος αγαπά να τον μισεί και ασχολούνται μαζί του διαρκώς. Το 2009, δημοσιογραφικά άρθρα ανέφεραν ότι ήταν διαβητικός, υποφέροντας από υπέρταση, εφόσον είναι γνωστό ότι καπνίζει τσιγάρα.

Δεν έκανε καμιά δημόσια εμφάνιση για 6 εβδομάδες κατά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2014, ενώ παλιότερα είχε γίνει αντιληπτό ότι κούτσαινε. Όταν έκανε την επανεμφάνισή του, χρησιμοποιούσε ειδικό ραβδί για περπάτημα. Το 2015, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σχολίασε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν φαινόταν πως είχε παχύνει και ήταν κατά 30 κιλά- σε λίπος- βαρύτερος μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών, φτάνοντας σε ένα συνολικά εκτιμώμενο σωματικό βάρος των 130 κιλών (290 λίμπρες).

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπόρις Τζόνσον: Ο νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας και υπέρμαχος του Brexit – Ο δημοσιογράφος με τα ακατάστατα ξανθά μαλλιά που δεν… ξέρει από πολιτική, οι γκάφες και το σκάνδαλο

Κιμ Γιο Γιονγκ: Η μυστηριώδης «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας και η ιστορική της επίσκεψη στη Σεούλ- Η αγαπημένη αδερφή-σκιά του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Τζο Μπάιντεν: Από πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και… εκλεκτός του Μπαράκ Ομπάμα, υποψήφιος εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ – Η οικογενειακή τραγωδία που τον σημάδεψε, ο έρωτας με «υπάλληλό» του και τα δημοσιεύματα για τα… σκάνδαλα του γιου του

Πρίγκιπας Άντριου: Η πτώση του… αγαπημένου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ – Το ερωτικό σκάνδαλο που τάραξε το παλάτι του Μπάκινγχαμ και οι στενές σχέσεις του με πλούσιους βιαστές ανηλίκων

Κόμπι Μπράιαντ: Ο «Black Mamba» και η 13χρονη κόρη του δεν ζουν πλέον εδώ – Η μυθική καριέρα του μεγάλου αστέρα του NBA, η κατηγορία για βιασμό και τα συγκινητικά μηνύματα από όλο τον κόσμο

Σχετικά άρθρα