«Δίνω Πανελλήνιες και έχω πολύ άγχος! Τι να κάνω για να ηρεμήσω;»

Δίνω Πανελλήνιες για δεύτερη φορά και έχω φουλ άγχος… Βρήκα και εγώ φέτος με τον κορωνοϊό στο παρασκήνιο. Αλλά πού να το ξέρω; Τέλος πάντων, έχω φουλ άγχος και φοβάμαι πως θα αρρωστήσω από το άγχος μου γιατί το ανοσοποιητικό μου θα είναι λιγότερο ισχυρό.

Το σκέφτομαι αυτό και αγχώνομαι παραπάνω. Και αγχώνομαι που αγχώνομαι, μέχρι που με πιάνει βήχας, δεν μπορώ να αναπνεύσω, έχω ανάγκη να σκίσω το δέρμα μου και κοκκινίζει ο λαιμός μου. Βέβαια, όλο αυτό δεν κρατά πολύ αλλά είναι σχεδόν καθημερινό και μπορεί να με πιάσει και 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τι να κάνω λοιπόν για να ηρεμώ;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Το άγχος και ο μηχανισμός του οργανισμού μας που τίθεται σε λειτουργία από αυτό, μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο, βασανιστικό και επιβαρυντικό. Όση αξία του δίνουμε, τόσο του επιτρέπουμε να μας κατακλύζει και να καταλαμβάνει χώρο στη ζωή μας, καθώς και στο σώμα μας. Το άγχος για το σώμα μας σημαίνει ότι υπάρχει κάποια απειλή γύρω μας και έτσι ενεργοποιείται ώστε να μας βάλει σε κατάσταση είτε πάλης, είτε αποφυγής/διαφυγής προς την σωτηρία μας.

Θα πρέπει αρχικά να εκτιμήσετε αν υπάρχει κάποια πραγματική απειλή αυτή τη στιγμή στη ζωή σας. Οι πανελλήνιες αποτελούν απειλή για εσάς; Κι αν ναι, γιατί; Έχετε μια δεύτερη (και για να είμαστε ειλικρινείς και τρίτη αν θελήσετε) ευκαιρία να πετύχετε την σχολή της προτίμησής σας ή έστω μία σχολή που σας ικανοποιεί και που θα σας δώσει την ευκαιρία να επιμορφωθείτε. Επιφανειακά, δεν μοιάζει να αποτελεί απειλή για εσάς…

Αντίθετα θα έλεγα ότι αποτελεί μία ευκαιρία να προχωρήσετε στη ζωή σας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι και η μοναδική. Σημασία βέβαια έχει εσείς πως ερμηνεύετε αυτή την προσπάθεια να δώσετε πανελλήνιες εξετάσεις για δεύτερη φορά. Πολλές φορές υπάρχουν κι άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που μας αγχώνουν. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να σκεφτείτε ότι εσείς θα καταβάλετε την πιο δυνατή σας προσπάθεια και με τις γνώσεις σας θα πάτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην εξεταστέα ύλη.

7 χρήσιμα tips για αποδοτικό διάβασμα

Δείτε το σαν ένα απλό διαγώνισμα και όχι σαν κάτι τόσο καθοριστικό. Εξάλλου το γεγονός ότι έχετε ξαναπεράσει αυτή τη διαδικασία σας καθιστά έμπειρη και σας δίνει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις για πρώτη φορά. Τα tips που θα σας δώσω είναι τα εξής:

  • Κάντε διαλείμματα στο διάβασμά σας από 10 – 30 λεπτά ανά δύο ώρες.
  • Στο διάλειμμά σας αλλάξτε χώρο, χωρίς τα βιβλία σας. Βγείτε στη βεράντα, στην αυλή, στον κήπο, ή ανοίξτε το παράθυρο και ατενίστε τον ορίζοντα.
  • Να βγαίνετε από το σπίτι τουλάχιστον κάθε δυο μέρες και ιδανικά να πηγαίνετε βόλτα με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο με το οποίο περνάτε καλά και διασκεδάζετε.
  • Όταν έχετε ένταση και νιώθετε το άγχος σας να φουντώνει, σταματήστε το διάβασμα και κάντε διάλειμμα.
  • Ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια σας, αν αυτό σας βοηθάει, βάλτε μουσική ή καλέστε στο τηλέφωνο κάποια φίλη/φίλο μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
  • Αν νιώσετε το άγχος να φουντώνει καλό θα ήταν, εκείνη τη στιγμή, να μειώσετε την κίνηση σας. Μην αρχίσετε να πηγαίνετε το δωμάτιο πέρα δώθε γιατί αυτό θα αυξήσει τους παλμού σας και την ανάσα σας και θα σας κάνει να νιώθετε ότι η κατάσταση χειροτερεύει.
  • Τέλος, πολύ σημαντικό για να παραμείνει ο οργανισμό σας ισορροπημένος, είναι ο καλός ύπνος. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας με λίγες ώρες ύπνου. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε υπερένταση στον οργανισμό σας, κάτι που με τη σειρά του θα σας κάνει πιο νευρική.

Όσο το σκέφτεστε, τόσο μοιάζει σαν να το προ(σ)καλείτε

Το άγχος λειτουργεί σαν ένας φαύλος κύκλος, όπως πολύ σωστά το περιγράψατε από το προσωπικό σας βίωμα. Υπάρχει ένα ερέθισμα εξωτερικό ή εσωτερικό (σκέψη) που μας προκαλεί άγχος και το σώμα μας απαντά με σωματικά συμπτώματα (δύσπνοια, τρέμουλο, εφίδρωση, δυσφορία, βάρος στο στήθος, ταχυκαρδία, κ.α.) που μας τρομάζουν ακόμα περισσότερο και μας εξαντλούν.

Όταν αυτό συμβεί μία φορά, υπάρχει πιθανότητα ό φόβος του ατόμου να είναι τόσο μεγάλος σε αυτό που βίωσε που τελικά ενδέχεται να «ξεχάσει» το αρχικό ερέθισμα φόβου και να του γεννηθεί ένα καινούριο που είναι ο φόβος μήπως ξανανιώσει έτσι.

Όσο το σκέφτεστε, τόσο μοιάζει σαν να το προκαλείτε/προσκαλείτε. Προσπαθήστε να το βγάλετε από το μυαλό σας και μη θεωρείτε δεδομένο ότι μία τέτοια κατάσταση απαραιτήτως θα επαναληφθεί. Καλωσορίστε την κάθε μέρα ως μια νέα, καθαρή αρχή.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πώς να διαχειριστώ το ότι δίνω Πανελλήνιες και έχω απίστευτο άγχος λόγω του κορωνοϊού; Έχω… φρικάρει!»

Ψυχολογία και κορωνοϊός. Οι 3+1 κατάλληλες στρατηγικές για να διαχειριστείς το στρες!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα