Προβλήματα στο σχολείο: «Ο γιος μου φοβάται τη δασκάλα»

Ο γιος μου, β’ δημοτικού, αγχώνεται πάρα πολύ με το σχολείο. Ενώ είναι άριστος, κάνει λάθη. Για παράδειγμα, ξεχνάει κάποιο τελικό γράμμα ή τόνους. Ακόμη, μπορεί να λέμε κάτι και το ξεχνάει αμέσως. Μου λέει πως φοβάται τη δασκάλα. Είναι αυτό ; Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Μυταυτσή Στέλλα, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος (MSc), Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφέρετε ότι ο γιος σας φοβάται τη δασκάλα του. Σας έχει μιλήσει εκτενώς για τον λόγο που τη φοβάται; Εάν όχι, τότε θα ήταν σκόπιμο με απλές και ανάλογες για την ηλικία του κουβέντες, να του αποσπάσετε πληροφορίες σχετικά με αυτό. Απ’ ό,τι είπατε είναι άριστος μαθητής, αλλά αγχώνεται για το σχολείο και κάνει μερικά λάθη στη γραφή.

Προτού ανησυχήσετε για μία ενδεχόμενη μαθησιακή δυσκολία, διερευνήστε περαιτέρω τους λόγους, για τους οποίους το παιδί φοβάται τη δασκάλα του. Δεν είναι σπάνιο για τα παιδιά να αναπτύξουν άγχος σχολικής επίδοσης, λόγω υπερβολικών απαιτήσεων του περιβάλλοντός τους, ταύτιση της αποδοχής με την επίδοση, σύγκριση με συμμαθητές τους κ.α., κι αυτό να έχει άμεσο αποτέλεσμα στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα αλλά και στις επιδόσεις τους. Προσπαθήστε λοιπόν, να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη συμπεριφορά της δασκάλας μέσα στη τάξη και ειδικότερα για τη στάση της απέναντι στο γιο σας.

Επίσης, χρειάζεται να προσέξετε και τη δική σας στάση απέναντι στο παιδί σας. Κατανοώ ότι σας προκαλεί άγχος αυτή η κατάσταση, αλλά θα πρέπει να προσέξετε, ώστε να μην το μεταδίδετε στο παιδί σας. Εάν παρόλα αυτά, συνεχίσετε να παρατηρείτε λάθη στη γραφή του, θα ήταν σωστό να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό στη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών.

Με εκτίμηση,

Μυταυτσή Στέλλα

Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος (MSc),

Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχολική φοβία: Αυτά είναι τα 6 βασικά συμπτώματα στο παιδί

Σχολική ετοιμότητα: Tips για να μη φοβηθεί στο… μεγάλο σχολείο!

 

Σχετικά άρθρα