Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Γυναικολογία: Έχω καθυστέρηση, μήπως είμαι έγκυος;
Γυναικολογία: Έχω καθυστέρηση, μήπως είμαι έγκυος; thumbnail

Aναστασία, αναγνώστριά μας

Γυναικολογία: Έχω καθυστέρηση, μήπως είμαι έγκυος;

Καλημέρα σας αδιαθετησα 10 Ιανουαρίου και περίμενα περίοδο 4 Φεβρουαρίου 302 ήρθα σε πλήρη επαφή με ένα κύκλο σταθερο των 25 ημερών με μερικές φορές απόκλιση 12 ημέρες Έχω μια καθυστέρηση Πριν κάνω το τεστ υπάρχει περίπτωση να είμαι εγκυος; Ευχαριστώ πολύ.


 


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 


 

Κάθε φορά που πραγματοποιείται σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη, ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει σε περίοδο που δεν είναι κοντά στις λεγόμενες γόνιμες ημέρες, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, έστω και μικρή. Παρόλα αυτά επειδή έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την ημέρα που έγινε η πράξη δεν συστήνουμε την επείγουσα αντισύλληψη (π.χ. χάπι επόμενης ημέρας).


Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να περιμένεις λίγες ημέρες να δεις αν θα έχεις καθυστέρηση στην περίοδο σου και αν όντως έχεις καθυστέρηση, τότε θα πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκμοσύνης.


Ωστόσο, εφόσον έχεις ξεκινήσει την σεξουαλική σου ζωή καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου για τις επιλογές σου γύρω από την αντισύλληψη και να συζητήσεις μαζί του τη δυνατότητα μίας μορφής αντισύλληψης που θα σου ταιριάζει, ώστε να μην χρειαστεί να περάσεις ξανά αυτό το άγχος του «είμαι δεν είμαι έγκυος» και για να μπορείς να απολαμβάνεις τη σχέση σου χωρίς το φόβο μίας ανεπιθύμητης κύησης. Με τον γιατρό σου μπορείς να συζητήσεις όλα τα θετικά και αρνητικά των αντισυλληπτικών μεθόδων, ποιά μέθοδος σου ταιριάζει καλύτερα, ενώ μπορείτε να συζητήσετε και θέματα που αφορούν στην προστασία από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), για το Τεστ-Παπ που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα με ενεργή σεξουαλική ζωή και βέβαια ανάλογα με την ηλικία σου και εφόσον δεν το έχεις κάνει ήδη, να συζητήσετε και για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV και φυσικά οποιαδήποτε άλλα θέματα γυναικολογικής φύσεως σε απασχολούν.


Ελπίζω να καταφέραμε να καλύψουμε κάποιες από τις απορίες σου. Είμαστε στη διάθεση σου για όποιες άλλες ερωτήσεις έχεις.

Comments

Gossip Town
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X