Καθαρά Δευτέρα: Πώς να κάψεις θερμίδες και τι να προσέξεις στα νηστίσιμα!

Καθαρά Δευτέρα, σήμερα, και τα σαρακοστιανά εδέσματα είναι αραδιασμένα στο τραπέζι… ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια, ντολμαδάκια, λαγάνα και χαλβάς είναι λίγα μόνο από τα παραδοσιακά εδέσματα.

Της Παπαγιαννοπούλου Γλυκερίας, MSc, από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (www.nutrimed.gr)

Βέβαια, το γεγονός ότι τα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας είναι νηστίσιμα, δε σημαίνει ότι είναι άνευ θερμίδων, απεναντίας, κρύβουν πολλές διατροφικές «παγίδες»! Επομένως, η βασική αρχή του μέτρου και της ισορροπίας πρέπει να διέπει και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να διατηρήσουμε την ισορροπία στη ζυγαριά μας ή πιο σωστά το ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι θεωρητικά μια ζυγαριά ισορροπίας, που από τη μία είναι φορτωμένη με τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή (τρόφιμα και ροφήματα) και από την άλλη με τις συνολικές θερμίδες που δαπανά το σώμα μας, για τις μεταβολικές ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα.

Όταν υπερφορτώσουμε τη ζυγαριά από την πλευρά των προσλαμβανόμενων θερμίδων, τότε το ενεργειακό ισοζύγιο διαταράσσεται και το σωματικό μας βάρος αυξάνεται. Απεναντίας, προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας, αρκεί να εξισορροπήσουμε την ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας με την ενέργεια που δαπανούμε, μέσω της σωματικής μας δραστηριότητας.

Κουνηθείτε στους ρυθμούς των αποκριάτικων χορών και ισορροπείστε τη ζυγαριά!

Προτού αφεθείτε στα τηγανητά καλαμαράκια, την ταραμοσαλάτα, τη λαγάνα και το χαλβά, τί θα λέγατε τη φετινή Καθαρά Δευτέρα να κάψετε θερμίδες;

Όσο κι αν ακούγεται παράλογο η συγκεκριμένη ημέρα ενδείκνυται για να επιδοθείτε σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σας.

Πώς; Χορέψτε, απολαύστε βόλτες στην εξοχή, παίξτε με τα παιδιά σας και τους φίλους σας και φυσικά ακολουθήστε τα έθιμα, πετώντας τον παραδοσιακό χαρταετό!

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσες θερμίδες δαπανάτε, ανάλογα με το βάρος σας, για κάθε 15 λεπτά που επιδίδεστε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας:

www.nutrimed.gr

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X