Γιατί πρέπει να τρως ένα μήλο την ημέρα: πώς και από τι σε προστατεύει

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Το μήλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του χειμώνα, ωστόσο μπορείτε να το βρείτε τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Από την αρχαιότητα οι συνειρμοί που έχουν γίνει είναι αμέτρητοι. Ξεκινώντας από το τους πρωτόπλαστους οι οποίοι – παρά τη θεϊκή εντολή – το έφαγαν για να αποκτήσουν γνώση, συνεχίζονται μέχρι και τις μέρες μας όπου γίνονται μελέτες για να εξακριβωθεί η θρεπτική του αξία και να επιβεβαιώσουν τη γνωστή ρήση «ένα μήλο την ημέρα».. </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Γιατί να φάτε ένα μήλο την ημέρα;</strong></span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Αποτελεί μία καλή και θρεπτική λύση για σνακ, ενώ με την προσθήκη λίγης μαύρης ζάχαρης και κανέλλας μετατρέπεται σε ένα διαιτητικό γλύκισμα!</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Βοηθά στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Ορισμένες μελέτες του έχουν προσδώσει αντικαρκινική ιδιότητα</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Τι μας προσφέρει;<br /></strong></span><br /><span style="font-size: small;">Το μήλο περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μηλικό οξύ. </span><br /><span style="font-size: small;">Ένα μέτριο μήλο (180 γρ, με τη φλούδα) προσδίδει 95 θερμίδες, 25γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων 18,9γρ σάκχαρα), 4,4 γρ φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Ποικιλίες – Πώς να τα διαλέξετε;</strong></span><br /><br /><span style="font-size: small;">Στην Ελλάδα, οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα. Επιλέξτε τα σκληρά, σφικτά και με καλό χρώμα μήλα, χωρίς χτυπήματα και αλλοιώσεις. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα, γιατί είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Χρήσιμες συμβουλές</strong></span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Πριν τα καταναλώσετε, πλένετέ τα προσεκτικά με άφθονο νερό. </span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Συνιστάται να καταναλώνετε ολόκληρο το μήλο, μαζί με τη φλούδα, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες, τα φλαβονοειδή και η κερσετίνη.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Προσοχή, στα συμβατικά καλλιεργούμενα μήλα, η φλούδα είναι το τμήμα του φρούτου που είναι πιθανότερο να περιέχει κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγετε μήλα που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Να αγοράζετε τόσα όσα πραγματικά χρειάζεστε και να ανανεώνετε την αγορά τους κάθε εβδομάδα.</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Αποφύγετε τα κερωμένα</span><br /><br /><span style="font-size: small;">• Διατηρήστε τα στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα στον ειδικό χώρο για τα φρούτα &amp; τα λαχανικά</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Νόστιμες ιδέες για το χειμώνα</strong></span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ρόφημα μήλο κανέλα</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Ιδανικό αφέψημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα:</span><br /><span style="font-size: small;">Βράστε για 4-5 λεπτά 1 κούπα νερό με ένα ξυλάκι κανέλας και 1 φέτα μήλου με τη φλούδα. Απολαύστε το σκέτο ή με λίγο μέλι</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Ψητά μήλα, εύκολο και θρεπτικό γλύκισμα<br /></strong></span><br /><span style="font-size: small;">Υλικά</span><br /><br /><span style="font-size: small;">4 μήλα κόκκινα</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη</span><br /><span style="font-size: small;">2 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: small;">½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span><br /><br /><span style="font-size: small;">Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ή ένα ειδικό εργαλείο αφαιρέστε τους πυρήνες/κουκούτσια από τα μήλα αφήνοντάς τα, όμως, ολόκληρα. Ραντίστε στις κοιλότητες μήλων με το χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε τα μήλα σε όρθια θέση πάνω σε ένα πυρίμαχο ταψάκι. Αναμείξτε τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, αμύγδαλα, βανίλια, κανέλα). Με ένα κουτάλι τοποθετήστε το παραπάνω μίγμα στις κοιλότητες των μήλων και καλύψτε τα στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Συγγραφείς: Δασκαλάκη Δέσποινα</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (www.nutrimed.gr)</span></strong></p>

Σχετικά άρθρα