Οι βουλευτές της Κένυας ακύρωσαν μείωση των αποδοχών τους

Οι Κενυάτες βουλευτές, από τους καλύτερα αμειβόμενους στην αφρικανική ήπειρο, υιοθέτησαν χθες με πολύ ευρεία πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο με το οποίο ακυρώνεται πρόσφατη μείωση των μισθών τους, την οποία αποφάσισε μια ειδική κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε βάσει του νέου Συντάγματος.

Την 1η Μαρτίου, μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η Επιτροπή Μισθών και Αποδοχών, μια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία, που έχει επιφορτιστεί κυρίως με τον καθορισμό των αποδοχών στην δημόσια διοίκηση, αποφάσισε την μείωση κατά περίπου 40% των μισθών των βουλευτών.

Η επιτροπή αυτή μείωσε τις μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών σε 532.000 σελίνια Κένυας (περίπου 4.800 ευρώ) από 851.000 σελίνια Κένυας (περίπου 7.500 ευρώ) που λάμβαναν οι βουλευτές της προηγούμενης βουλής. Ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργάτες στην Κένυα δεν ξεπερνά τα περίπου 9.800 σελίνια (90 ευρώ).

Χθες οι βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο με το οποίο ακυρώνεται η απόφαση αυτή της Επιτροπής, η οποία είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αψηφώντας τις επικρίσεις του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος εξελέγη επίσης τον Μάρτιο, όπως και μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

“Δεν είμαστε καθόλου άπληστοι (…) κανείς δεν έχει την εξουσία να μειώσει τους μισθούς μας

Σχετικά άρθρα